Cover
Életmód
Napi három kávé csökkenti a halálozási kockázatot
2018-01-1110:28
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztják rendszeresen a fekete italt - állítják egy új tanulmányban brit kutatók. Sőt, a szakértők szerint a főzet fogyasztása a diabétesz, a májbetegség, az időskori elbutulás és bizonyos ráktípusok kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefügg.

Jövőálló című műsorunk legutóbbi adásában rámutattunk arra, hogy szakemberek szerint napi három csésze kávé elfogyasztása van a legjobb hatással az egészségre, kivéve az állapotos vagy a csonttörésre fokozottan hajlamos nők esetében. Naponta több mint három csészényi kávé elfogyasztása sem káros, de a jótékony hatás ekkor már kevésbé szembetűnő. 
 
Az angliai Southamptoni Egyetem közegészségügyi szakértőjeként dolgozó Robin Poole és kollégái különböző országokra kiterjedő 201 megfigyeléses, illetve 17 klinikai vizsgálaton alapuló tanulmány eredményeit összegezték. 
 
A tanulmány összefüggést mutatott a mindenfajta okból, köztük a szívbetegség miatt bekövetkező halálozás, a prosztatarák, a bőr- és a májdaganat, a májzsugor, a 2-es típusú cukorbetegség, az epekő, a köszvény kialakulásának alacsonyabb kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között" - hangsúlyozta az egyik kutatóorvos. 
 
A több mint 200 korábbi tanulmány eredményeire épülő vizsgálat ugyanakkor másra is rávilágított. 
 
A kutatók elismerték, hogy munkájuk nagyrészt megfigyeléses adatokra támaszkodik, nem lehet biztos ok-okozati következtetéseket levonni belőle. Azonban azt is hozzátették, hogy vizsgálatuk alátámasztja közelmúltbeli tanulmányok eredményeit a kávéfogyasztás hatásairól. 
 
Ami abszolút bizonyosságot nyert a szakmán belül, hogy 3-4 csésze növényi főzet elfogyasztása 19 százalékkal mérsékli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Sőt, a rendszeres kávéivóknál körülbelül 16 százalékkal kisebb eséllyel jelent meg az Alzheimer-kór, a demencia vagy valamely szellemi leépüléssel járó agyi megbetegedés. 
 
A vizsgálatok szerint már heti egy csésze fekete 15 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi 2-3 kávé megivóknál ez az érték elérte a 20 százalékot is. 
 
Kiderült az is, hogy az alkalmi fogyasztók esetében 45 százalékkal, a kávéimádóknál pedig 53 százalékkal kisebb a kockázata annak, hogy öngyilkosságot kövessenek el. 
 
Végül az is bizonyítást nyert a tanulmányban, hogy a három vagy több csésze kávét ivó férfiak 12 százalékkal, a nők 7 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el. 

ECHO TV - Jövőálló
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ