Cover
Külföld
Megint katonák haltak meg a Donyec-medencében
2018-01-1111:48
A téli ünnepek idejére életbe léptetett tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok a Donyec-medencében, az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét és négy sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban - jelentette csütörtökön a kijevi hadműveleti parancsnokság. 
A közlemény szerint a szakadárok az elmúlt napokhoz képest több tüzérségi támadást és egyéb provokációt hajtottak végre az elmúlt 24 órában. Egy alkalommal az ukrán katonák arra kényszerültek, hogy viszonozzák a tüzet - számolt be a parancsnokság sajtóosztálya. 
    
A frontvonal északi - luhanszki - szakaszán fekvő Luhanszke településnél a szakadárok 82, illetve a minszki megállapodások értelmében tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket, valamint szintén nagy kaliberű golyószórókat vetettek be az ukrán katonák állásai ellen. A frontvonal ezen szakaszán több tüzérségi támadást indítottak különböző kaliberű tüzérségi fegyverekkel Zajceve, Novoluhanszke, valamint Trojicke településeknél. 
    
Közben a DAN szakadár hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy három polgári személy sebesült meg a front menti térség szakadár ellenőrzés alatti oldalán, Donyeck peremvidékén, illetve a Horlivka közelében lévő Szpartak településen. A DAN szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 13-szor sértették meg a tűzszünetet, és csaknem kétszáz, különböző kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a Donyeck megyei szakadár területre. 
    
A Luhanszk megyei szakadárok négy tűzszünetsértésről adtak hírt. Állításuk szerint az ukrán fegyveres erők tagjai a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetettek.          
    
A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére életre hívott háromtagú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport az újévi és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel tavaly december 24-től léptetett életbe - a négy éve tartó konfliktus során már sokadszor - újabb tűzszünetet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ