Cover
Belföld
Lovas István feljelentette a HVG-t a Konrád-interjú miatt
2018-01-1110:10
Panaszt emeltek a HVG ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Lovas István újságíró adta be a beadványt a lapban a múlt héten megjelent Konrád György interjú miatt. A beadvány szerint a liberális íróval készült interjú alkalmas a gyűlöletkeltésre.
Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova
- ezt Konrád György Kossuth-díjas író mondta múlt héten a Heti Világgazdaságnak. A lap internetes változata a hvg.hu is közölte az interjút, amelyben Konrád György Orbán Viktor miniszterelnököt a román diktátorhoz Nicolae Ceausescu-hoz hasonlította, akit 1989-ben a romániai forradalom idején kivégeztek.
 
A történtek után az egykori SZDSZ egykori politikusa Horn Gábor védelmébe vette Konrád Györgyöt és azt mondta szerinte félreértelmezték a szavait. Szerint Konrád szerinte annyit mondott, hogy Közép-Kelet-Európában a diktátorok szokták csúnyán végezni és az író azt javasolta Orbánnak, hogy még mielőtt így végezné - nem az ő felszólítására -, vonuljon vissza.
 
Lovas István újságíró viszont feljelentette a HVG-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Szerinte ugyanis gyilkosságra uszítás büntetlenül nem folytatható a magyarországi sajtóban. Ezt tiltja a médiatörvény.
 
Kerestük a hatóságot, megkapták-e a panaszt és befogadták-e azt, de egy rövid e-mailben csak annyit válaszoltak, hogy a HVG a Magyar Lapkiadók Egyesületével fennálló társszabályozási szerződés felügyelete alá esik, így ha eljárás is indul, a médiaigazgatási feladatot az Egyesület látja el. Az ECHO TV Híradója felhívta Konrád Györgyöt is, hogy fenntartja-e még a nyilatkozatát, vagy esetleg bocsánatot kér a gyűlöletkeltésre is alkalmas kijelentéséért, de csak a feleségével sikerült beszélni utol. Ő azt mondta, a nem elérhető és szerinte nem is kíván nyilatkozni az ügyben.
 
(Konrád György ügyéről részletesen szó esett a legutóbbi Sajtóklubban. ami IDE KATTINTVA megtekinthető, s szó esett Angard című műsorunkban is, ami pedig IDE KATTINTVA érhető el)

ECHO TV Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ