Külföld
A Biztonsági Tanács üdvözölte a két Korea tárgyalását
2018-01-1106:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa üdvözölte, hogy a két Korea ismét felvette egymással a magas szintű kapcsolatot. 
"A tanács tagjai üdvözlik a legújabb fejleményeket és a kapcsolat felvételét. A tagországok szerint a párbeszéd megkezdése a két koreai állam között megnyithatja az utat a bizalom megteremése felé a koreai félszigeten a feszültség csökkentése és az atomfegyver-mentesítés érdekében" - közölte a sajtóval New Yorkban, helyi idő szerint még szerdán Kairat Umarov kazah nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke. 
    
A tanács a pozitív fejlemények ellenére sem változtat a szankciókon, amelyeket Észak-Korea ellen hozott az ország nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt. 
    
"A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy a koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak és minden más tagállamnak minden tekintetben és szigorúan alkalmazniuk kell a Biztonsági Tanács határozatai" - mondta Umarov. 
    
Észak- és Dél-Korea több mint két év után először kedden tartott maga szintű tárgyalást. A Panmindzson határvárosban kiadott közös sajtónyilatkozatban Észak-Korea bejelentette, hogy csapatot küld a dél-koreai téli olimpiai játékokra. A két fél megállapodott abban, hogy legyen külön tárgyalás fegyveres erőik képviselői között is. Észak-Korea azóta újra működésbe helyezte a katonai "forródrótot", egy kommunikációs csatornát, amelyet két éve megszakított. 
    
A biztonsági Tanács 2006. óta tíz határozatban hozott szankciókat Észak-Korea ellen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ