Cover
Gazdaság
London teljes hozzáférést kér az uniós piachoz a kilépés utáni átmeneti időre
2018-01-1019:53
Teljes körű hozzáférést kellene biztosítania az Európai Uniónak a belső piachoz a közösségből távozó Nagy-Britanniának az uniós tagság megszüntetése és az új viszonyrendszer kialakítása közötti átmeneti időre - vetette fel a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter és a pénzügyi tárca vezetője egy közös írásban, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap közölt a szerdai számában.
David Davis Philip Hammond németországi tárgyalásaikhoz időzített cikkükben kiemelték: azt az üzenetet szeretnék eljuttatni a német üzleti élet vezetőinek, hogy a Brexit-tárgyalások haramosan kezdődő következő szakaszában London számára kiemelten fontos a megegyezés a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése utáni átmeneti időszak szabályozásáról. Mint írták, a brit vezetés "természetesen" megérti, hogy Németország és más EU-tagállamok igyekeznek védeni az egységes belső piac épségét, és azt akarják, hogy az EU-n kívül országok ne élvezhessék mindazokat az előnyöket, amelyek a tagoknak járnak. Azonban a távozás után egy meghatározott időre mégis ez lenne a legjobb megoldás. 

Abban kellene megállapodni, hogy Nagy-Britannia átmenetileg ugyanolyan hozzáférést kap a piacokhoz, amellyel jelenleg, EU-tagként rendelkezik. Így a brit és az uniós vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásokra, ami "egyértelműen az érdekében áll mind Nagy-Britanniának, mind Németországnak és az EU-nak" - emelte ki David Davis és Philip Hammond. Hozzátették, hogy az átmenet utáni időkre, a Nagy-Britannia és az EU új viszonyrendszerének korszakára olyan megállapodást kell kidolgozni, amely elszakad a jelenleg ismert modellektől, és az együttműködés új formáját képviseli. 

A feleknek "fantáziával és találékonysággal" kell dolgozniuk, és azt kell megcélozniuk, hogy kifejlődjék a "világ legambiciózusabb gazdasági partnersége", mert csak egy ilyen, minden eddigitől eltérő modell felelhet meg a brit és az EU-s gazdaság rendkívül szerteágazó összefonódásának. 
Az egyedülállóan mély integrációra felépített új partnerségnek a gazdaság egészére ki kell terjednie, így a pénzügyi szolgáltatásokra is - tették hozzá, leszögezve: sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme "felesleges sorompókat" állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a La Manche-csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ