Cover
Belföld
Hat hónap haladékot kapnak a szabálytalanul gazdálkodó pártok
2018-01-1011:35
A tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel. Varga Mihály tárcavezető azt javasolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Az Állami Számvevőszék megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata. A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, melynek kezdete ez év július elseje. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően. Így az Állami Számvevőszék által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik. 

A törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet – olvasható a tárca közleményében. A Nemzetgazdasági Minisztérium az érintett politikai pártokat felszólította arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. 

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ