Cover
Életmód
Gyógyulás áttétes rákból
2018-01-1005:50
Aki még nem élte át, el sem tudja képzelni milyen érzés, mikor az orvos kimondja, a diagnózis: rák. Akár egy halálos ítélet, úgy visszhangzik az ember fejében ez a szó. De hogy utána mi a következő gondolat? Meg akarok gyógyulni, mindenképp. 
2017 decemberében jelent meg Bernáth Gusztávné Tari Katalin dokumentumregénye, „Akinek kétszer kelt fel a nap” címmel, Mihalicz Csilla újságíró közreműködésével. Könyvének célja, hogy minél több embernek legyen információja a daganatos betegségekről és legyen bátorsága őt követni az úton, vállalva akár egy kutatói programban levő hatóanyag terápiáját is. Bernáth Gusztávné Tari Katalin  fulladásos panaszokkal került kórházba 2012-ben, tüdődaganatot találtak nála. A CT-vizsgálat nyirokcsomóáttétet jelzett, majd az MR kimutatta az agyi áttétet is. A Mátrai Gyógyintézetben elkezdődött a kemoterápia, majd Debrecenben a sugárkezelés. A Mátrai Gyógyintézet főigazgatója, elküldte a szövetmintákat az Oncompass Medicine-be, hogy állapítsák meg, milyen génhiba okozza a daganatos elváltozásokat. Az Oncompass Medicine a molekuláris diagnosztika segítségével megtalálta a hibás gént, sőt terápiás lehetőséget is keresett.

Peták István az Oncompass Medicine tudományos igazgatója Tudakozó című műsorunk keddi adásában felhívta rá a figyelmet, hogy szembe kell nézni a betegséggel, az orvosnak pedig nagyon pontos tájékoztatást kell adnia a betegnek és azt is el kell tudni mondania, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a gyógyulás érdekében, különösen most a személyre szabott orvoslás korában. 
A beteg aktív részvétele sokkal fontosabb, mint régen, mert régen csak protokoll szerint folyt a gyógyítás, most sok terápiás lehetőség közül lehet kiválasztani személyre szabottan a legjobbat és ebbe a döntésbe be kell vonni magát a beteget
– közölte Peták István.

Az Oncompass Medicine tudományos igazgatója kiemelte: a daganatos megbetegedések genetikai betegségek, de csak részben öröklődők, nagyobb részt szerzett genetikai betegségről van szó. A daganatok mintegy 10 százaléka vezethető vissza vele született génhibára, a másik 90 százalék pedig olyan génhibák okozzák, amelyek az életünk során osztódó sejtekben jönnek létre. A daganatok fele teljesen véletlenül jön létre, a másik fele pedig környezeti ártalmak miatt.

A teljes adás IDE KATTINTVA megtekinthető 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ