Cover
Belföld
Elkezdődött az információs hadviselés időszaka
2018-01-1022:00
Történelmi jelentőségű fejlesztés kezdődött a Magyar Honvédség életében, amiben nagy lépés a 2018-ra tervezett 428 milliárd forintos költségvetés, ami 72 milliárd forinttal több, mint a 2017-es - mondta Simicskó István az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A honvédelmi miniszter beszélt a magyar haderő modernizálásáról, a kiber parancsnokság létrehozásáról és a 21. század új kihívásairól is.
A 428 milliárdos költségvetésből lehetőség lesz a magyar haderő modernizálása is. "Új típusú kihívások jelentek meg a világban, ilyen például a terrorizmus fokozódó nyomása, fel kell venni a küzdelmet a kibertérbe való beavatkozási kísérletekkel szemben és közben a hagyományos katonai kihívások is megmaradtak. Nekünk előre kell gondolkodnunk, és egy olyan magyar honvédséget kell felépíteni most, ami már a jövő kihívásaira is megadja a választ" - mondta Simicskó István. Az elmúlt években visszahozták a területvédelmi elvet és a tartalékos rendszert már területvédelmi elven szervezik ujjá. "A helyismeret, a kötődés a szülőföldhöz az igazán fontos ilyen értelemben is" - tette hozzá a honvédelmi miniszter. 
2010-ben 17 fő volt a Magyar Honvédség tartalékos állománya, most 6 ezer fölött vagyunk. De nem állhatunk meg ezen az úton, én azt ígértem a miniszterelnöknek, hogy 2036-ra 20 ezer fős lesz a magyar tartalékos haderő a 30 ezer fős Magyar Honvédség mellett.
Simicskó István beszélt arról is, hogy elkezdődött az információs hadviselés időszaka, a 21. században a kibertérben is védekezni kell. Tapasztalatai szerint nagyon sokan azért nem jelentkeznek katonának, mert fizikai adottságaiból adódóan nem akartak különleges műveleti katonák lenni. Nekik is lehetőségük lesz a haza szolgálatára, mivel a tervek szerint létrehoznak egy kiber parancsnokságot. "Ehhez azonban át kell alakítani a felvételi eljárási rendünket, mert nem kell 150 kilót fekve nyomni egy fiatalembernek ahhoz , hogy ő mondjuk számítógéppel egy drónt le tudjon szedni. Ez a jövő kihívása" - mondta a miniszter.

A TELJES BESZÉLGETÉS
IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ