Cover
Külföld
Végleg letörné az autonómia-törekvéseket a képviselő, aki szerint nincs Székelyföld
2018-01-0912:56
székelyek, Rotaru
Országos népszavazás kiírását kérte Klaus Iohannis román államfőtől az autonómia ügyében Razvan Rotaru, a bukaresti kormány vezető erejének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) Botosani megyei parlamenti képviselője - közölte kedden a botosaninews.ro portál a PSD megyei szervezetének közleményét ismertetve.

"Eljött az ideje, hogy intézményes választ adjunk, egyszer és mindenkorra lezárva az autonómia témáját, amellyel minden évben előhozakodnak azok, akik a magyar nemzetiségűek képviselőiként állítják be magukat" - magyarázta kezdeményezése célját a kormánypárti képviselő.
 
Rotaru szerint nemcsak egyes megyék lakóit, hanem az ország minden választópolgárát és a külföldön élő szavazókat is meg kell kérdezni "egyetértenek-e a romániai magyar etnikumú személyek területi, helyi és kulturális autonómiájával", majd a román parlamentnek határozatban kell szentesítenie a referendum eredményét.
   
A képviselő szerint a népszavazáson egy másik kérdést is fel kell vetni a parlamenti küszöb megváltoztatásáról. Rotaru azt szeretné, hogy csak azok a politikai alakulatok jussanak parlamenti képviselethez, amelyek minden egyes megyében (nem pedig országos összesítésben) megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A képviselő szerint így elejét lehetne venni annak, hogy egy regionális párt váljon a mérleg nyelvévé és "a nemzeti érdekekkel ellentétes döntésekre kényszerítse" a kormánytöbbséget.
   
A népszavazási kezdeményezéssel a PSD képviselője a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének hétfői közös nyilatkozatára reagált, amelyben a magyar pártvezetők megerősítették az általuk képviselt közösség autonómiaigényét, párbeszédet szorgalmazva a témáról a román többségi társadalommal.

Tagadja Székelyföld létezését


A szociáldemokrata Razvan Rotaru korábban is hallatta a hangját a székelyek ügyében. Tavaly novemberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: pártja számára kizárólag Románia létezik, és a szociáldemokraták sosem támogatnák valamely régió autonómiáját. Akkor egyenesen azt mondta: Erdély azonos Romániával, és Románia azonos Erdéllyel. Székelyek nem léteznek és Székelyföld sem, Romániában csak különböző etnikumú román állampolgárok léteznek. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ