Cover
Külföld
Tárgyalóasztalhoz ültek a két Korea képviselői
2018-01-0906:29
A két Korea küldöttségei megkezdték a hivatalos tárgyalásokat kedden a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. 
A felek több mint két éve nem tárgyaltak egymással. Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, és a dél-koreait is miniszter vezeti: az országegyesítési ügyekkel foglalkozó Cso Mjung Gjon.
   
 A tervek szerint először a könnyebb kérdésről, a jövő havi phjongcshangi téli olimpiáról cserélnek eszmét, és csak utána térnek rá a kényesebb, katonai és politikai témákra.
   
A két delegáció öt-öt főből áll. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson városa, az annak dél-koreai oldalán lévő Béke Háza.
   
A tárgyalás előzménye, hogy a phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsong Un újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián.
   
A másik oldal is gesztust tett: az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott, hogy nem tartja meg az olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát.
   
Panmindzsonban Li Szon Gvon újságíróknak előzetesen nyilatkozva kijelentette: "reméli, a két Korea őszinte, becsületes tárgyalást folytat, amelynek kiváló eredményei lesznek. A koreai nép nagy várakozásokkal tekint e találkozóra" - mondta.
   
Cso Mjung Gjon azzal válaszolt, hogy az olimpia "békés fesztivál" lesz, amelyre "becses vendégek" jönnek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból.

Phenjan újraéleszti a katonai forró drótot is Szöullal
 
Észak- és Dél-Korea megállapodott a két fél közötti katonai "forródrót" helyreállításáról - jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt idézve. 
 
Phenjani közlések szerint az északi fél elvégezte a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat helyreállításához szükséges műszaki munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben. 

Csun He Szung, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese a mostani tárgyalásról eddig annyit közölt, hogy Phenjan sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a Dél-Koreában februárban sorra kerülő téli olimpiára. A megbeszélés jelenleg is tart. 
    
A kapcsolatok Észak- és Dél-Korea között tavaly romlottak meg jelentősen Phenjan erőltetett ütemű nukleáris és rakétakísérleti programja miatt. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ