Cover
Belföld
Szcientológia: áltudományos megtévesztés?
2018-01-0920:38
szcientológus, napi aktuális, NAV
Még a múlt év októberében tartottak házkutatást a szcientológusok Váci úti központjában a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz több panasz érkezett az "egyház" korábbi tagjaitól. Személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik a nyomozás, de felmerült a kémkedés, valamint a kuruzslás gyanúja is. A témában Miklovicz Attila, a szcientológusok társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója volt a Napi aktuális vendége.
Miklovicz Attila kitart amellett, hogy az ellenük folyó eljárás vallási elnyomás és szándékos hatósági vegzálás. Az igazgató beszélt arról, hogy kiderült, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jelentette fel az egyházat a különböző hatóságoknál.

Miklovicz Attila elmondta, hogy eddig azért nem adták vissza a kilépett tagoknak a róluk szóló iratokat, mert a hatóságok a dossziék többségét már lefoglalta. "Ha valaki kéri az adatok kiadását, akkor azt eddig is megtettük" - mondta a szóvivő a Napi aktuálisban, de korábban ennek épp az ellenkezőjét állította. Akkor azt mondta, hogy azért nem adták ki ezeket az iratokat, mert erre nem kötelezi őket semmi.

"Nem tudom felidézni az előző beszélgetésünket, de arról beszéltünk, hogy bárki kérheti az adatainak a törlését, és azt az egyház mindig végrehajtja. Ezeket az adatokat az illető megadta, és ezeknek a vallási iratoknak a törlését lehet csak kérni" - mondta a szóvivő.
Arra a kérdésre, hogy miért fontos a szcientológusoknak, hogy volt-e valaki hírszerző azt válaszolta, hogy "a magas etikai normák miatt fontos, hogy valaki feddhetetlen legyen, hogy fel se merüljön annak a gyanúja, hogy az adott illetőtől szivárog ki bármi". Azt is el szeretnék kerülni, hogy a hírszerzés beépüljön az egyházba. Miklovicz Attila nem hiszi, hogy valaki egy ilyen kérdésre bevallaná, hogy a titkosszolgálatoknak dolgozik, de ők alapvetően hisznek abban, hogy az ember jó és ebbe az irányba próbálják a híveket terelni.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ