Cover
Belföld
Tizenöt napon belül fizetnie kell a Jobbiknak
2018-01-0813:11
jobbik, ÁSZ
A törvényi előírás alapján az Állami Számvevőszék felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek – derült ki az ÁSZ hétfői közleményéből. A Jobbik törvénysértőnek tartja az Állami Számvevőszék határozatát.
Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. 

Az Állami Számvevőszék közleménye szerint a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése és az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében. 
 
A számvevőszék emlékeztetett:
az ellenőrzés során az ÁSZ - összhangban a pártok ellenőrzésének a megváltozott jogszabályok szerinti 2016-ban megújított módszertanával - értékelte a párttörvény 2014. január 1-től hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását. A módosítás következtében 2014. január 1-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy ha a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Ha a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve az értékelést nem végezte el, akkor azt az ÁSZ teszi meg. A tiltott nem pénzbeli hozzájárulás elfogadása esetén annak értékét az ÁSZ állapítja meg.
 A Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének; az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Az ÁSZ ezért 2017. október 3-án a párt székhelye szerint illetékes ügyészséghez fordult. 

Az ÁSZ adatai szerint 
a Jobbik Magyarországért Mozgalom az éves költségvetési törvények adatai alapján 2015-ben és 2016-ban egyaránt 475 millió 800 ezer Ft - tehát a két év alatt több mint 950 millió forint - központi költségvetési támogatásban részesült.
 A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544 millió 720 ezer Ft bevételt, valamint 369 millió 747 ezer Ft kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575 millió 590 ezer Ft bevételt, valamint 525 millió 675 ezer Ft kiadást számolt el. 
 
Az ÁSZ megállapította, hogy 
a Jobbik nem igazolta, hogy rendelkezett volna a jogszabályban előírt szabályzatokkal, megteremtette volna a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A Jobbik nem igazolta azt sem, hogy a könyvvezetése során érvényesítette a számviteli alapelveket, a kifizetéseket szabályszerűen teljesítette volna, továbbá a forrásokat - köztük a költségvetési támogatásokat - szabályszerűen számolta volna el, és a közpénzek felhasználását jogszerűen és átlátható módon végezte volna. A Jobbik nem igazolta továbbá, hogy a céljaira rendelt vagyont a jogszabályoknak megfelelően használta fel, a vagyon védelmét, megőrzését biztosította volna. A Jobbik nem igazolta a közzétett pénzügyi kimutatásokban közölt adatok valódiságát, megbízhatóságát, a közzététel szabályszerűségét sem. A Jobbik a 2015-2016. évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez jogszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.
Az ÁSZ hatósági jelzést kapott a 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal, politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt. Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére - jogi személyektől származó - nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer Ft összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését. 
 
A párt észrevételében hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek – zárult az Állami Számvevőszék közleménye. 

A DK nem fizet

 A Demokratikus Koalíció nem fizeti be azt a 16 millió forintos bírságot, amit az Állami Számvevőszék tiltott párfinanszírozás miatt vetett ki rájuk - közölte a DK ügyvezető alelnöke. 
 
Molnár Csaba hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az ÁSZ szerint a piaci ár alatt bérlik az irodáikat, de a hozzájuk eljuttatott határozatból még az sem derül ki, hogy pontosan melyik irodákról van szó. A kampányfőnök úgy fogalmazott: az Állami Számvevőszék 2017 végére bebizonyította, hogy a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat. A választás előtt néhány hónappal el akarják venni az ellenzéknek járó állami támogatás egy jelentős részét - értékelt. 
    
A DK levelet írt a számvevőszéknek, jelezve, hogy törvénytelennek tartja a bírságot, ezért "tőlünk egyetlen egy fityinget nem fognak látni" - mondta Molnár Csaba, hozzátéve, uniós intézményekhez is fordulnak az ügyben. Kilátásba helyezte, hogy egy esetleges kormányváltás után bíróság elé állítják az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót és "társait". 

Jobbik: Törvénysértő az Állami Számvevőszék határozata

A Jobbik törvénysértőnek tartja az Állami Számvevőszék határozatát és a tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadása miatt kiszabott 331 millió 660 ezer forintos bírságot - közölte Volner János, az ellenzéki párt alelnöke. A politikus értékelése szerint a jogerős döntés azt mutatja, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a Jobbikot, mert retteg tőle és az elszámoltatástól. Volner János az ÁSZ-ról szóló törvényre hivatkozva azt mondta: a számvevőszék köteles lett volna véleményezni pártja 36 oldalas érvelését, de erre kísérletet sem tett. Azt sem válaszolták meg, hogy szerintük milyen módon állt elő a tiltott párttámogatás - tette hozzá. A jobbikos politikus bírálta, hogy a határozatot nem Domokos László ÁSZ-elnök írta alá. Szerinte ez azt jelzi, hogy ő is fél a kormányváltástól és a felelősségre vonástól. Később azt is üzente neki: "ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét", mert morálisan és jogilag ő tartozik felelősséggel a "koncepciós eljárásért". 

Az alelnök kérdésre közölte: a Jobbiknak nincs pénze a bírságra, ezért újult erővel újraindítják a gyűjtést, ami tudomása szerint jelenleg 50 millió forint körül jár. Nincs olyan tulajdonuk, amiről lemondhatnának és érdemi összeget jelentene - tette hozzá, megjegyezve: a döntés gyakorlatilag megsemmisítette őket anyagilag, kampányukra is pénzt kell gyűjteniük.

Forrás: Állami Számvevőszék - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ