Cover
Külföld
Öt nap puhatolózás Németországban
2018-01-0812:31
németország, merkel, schulz, seehofer
Újabb koalíciós tárgyalások kezdődtek Németországban. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 13 fős küldöttsége - a tervek szerint - öt napon keresztül folytat egyeztetéseket. A megbeszéléseket tizenöt téma köré csoportosítják. A pénz- és adóügyek, illetve a gazdasági és környezetvédelmi kérdéseken kívül a migráció is kiemelt helyen szerepel. 
Túl hosszú a belpolitikai válság Németországban, és a kialakult helyzetet rendezni kell annak érdekében, hogy a tavaly szeptemberi választások után kormány alakulhasson Berlinben - ez az egyetlen dolog, amiben egyetért a három német nagy párt. 

A hétvégén újabb koalíciós tárgyalások kezdődtek a Kereszténydemokrata Unió a Szociáldemokrata Párt és a Keresztényszociális Unió között. Valamennyi politikai tömörülés elnöke nehéz tárgyalásokra számít, ennek ellenére mindhárom pártvezér bizakodóan nyilatkozott a várhatóan hét végéig tartó egyeztetések nyitónapján. 
Úgy hiszem, sikerül közös nevezőre jutnunk, intenzív és mélyreható megbeszéléseket folytatnunk. Hatalmasok az előttünk álló feladatok. Bennünket azzal bíztak meg a választók, hogy a hazai, az európai és egyéb külpolitikai kihívásokra a lehető legjobb válaszokat adjuk
– jelentette ki Angela Merkel kancellár. 

A lehetséges partner az eddigi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt lehet annak ellenére, hogy a baloldali párt korábban elzárkózott az együttműködéstől. 

A német emberek joggal várják el tőlünk, hogy gyorsan haladjunk. Öt nap puhatolózás elég kell legyen, hogy kiderüljön, van-e bennünk elegendő közös akarat, és tárgyalhatunk-e koalícióról. Ezt a pártunk kongresszusa dönti majd el
– hangsúlyozta Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt vezetője. 

A Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió vezetője szerint a migrációs kérdésekben lesz a legnehezebb kompromisszumot kötni. Horst Seehofer kijelentette: nem szabad mindent feláldozni, nem előre rögzített feltételek mellett kellene tárgyali, hanem a valós problémákat kell megbeszélni és így közelíteni az álláspontokat. 

Szakértők szerint Németországban egy esetleges kisebbségi kormány hosszú távon működésképtelen lenne, az új választások kiírása pedig hasonló eredménnyel zárulna, mint a tavaly őszi. A szeptemberi Bundestag-választás után a CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolata azért bukott el, mert az FDP november 20-án kivonult a tárgyalásokról. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy a pártok elképzelései között nincs elég közös pont a közös kormányzáshoz. 

ECHO TV HÍRADÓ

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ