Cover
Gazdaság
Novemberben is 6 százalék feletti növekedést ért el a kiskereskedelmi forgalom
2018-01-0809:48
A kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,4 százalékkal nőtt tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva a naptárhatással kiigazított és a nyers adat szerint egyaránt - jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 A kiigazított adatok szerint novemberben harmadik hónapja növekszik 6 százalék felett a kiskereskedelmi forgalom.
   
A múlt év első tizenegy hónapjában 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyformán.
   
Az előzetes adatok szerint az októberi 9,7 százalékról novemberben 10,2 százalékosra gyorsult az iparcikküzletek értékesítési volumene, 4,0 százalékkal emelkedett a élelmiszerboltok és 3,7 százalékkal a benzinkutak forgalma.
   
Az élelmiszer vásárlások növekedési üteme 16 hónapja a legmagasabbra szökött, az üzemanyag fogyasztás éves emelkedése viszont jelentősen lelassult az októberi 7,1 százalékról.
   
Az első tizenegy havi forgalomnövekedés az iparcikk eladások 8,0 százalékos, az üzemanyagforgalom 3,3 százalékos és az élelmiszerfogyasztás 2,7 százalékos növekedéséből ered.
   
A kiskereskedelmi forgalom 2017 novemberi részletes adatait január 24-én közli a KSH.

Az élelmiszerfogyasztás is táplálta kiskereskedelmi forgalom növekedését

Elemzőket meglepte, hogy az élelmiszerértékesítés  növekedése is hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberi dinamikus emelkedéséhez, amely prognózisuk szerint az idén is folytatódik. 
 
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a novemberi kiskereskedelmi adat jelentős pozitív meglepetést hozott a piaci várakozásokhoz képest, különösen annak fényében, hogy milyen gyenge teljesítményt mutatott az ipar. A legnagyobb meglepetést az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek forgalmában tapasztalt 4 százalékos bővülés okozta, amely az idei év legmagasabb növekedési üteme és  ez a szektor állhatott a teljes kiskereskedelem pozitív meglepetése mögött - tette hozzá. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában arra mutatott rá, hogy a kiskereskedelemnek lökést adhattak a fekete péntek akciói, valamint a nyugdíjak korrekciója és nyugdíjprémium is. Tavaly 4,5 százalék feletti lehetett a növekedés a kiskereskedelemben, amit idén 5 százalékhoz közeli növekedés követhet. 
    
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet miatt tartósan emelkedő pályán van a kiskereskedelem. 2017-ben 5 százalékos lehetett a forgalom növekedése és 2018-ban szintén 5 százalék körüli emelkedésre van kilátás.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ