Cover
Külföld
Lázár János: Magyarország kész növelni a hozzájárulását az EU költségvetéséhez
2018-01-0819:10
juncker, eu, tagállam, költségvetés, GDP
Az egyik legnagyobb nettó befizetőnek számító Egyesült Királyság tervezett kilépése a számítások szerint mintegy tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén, ezért növelni kell a tagállami hozzájárulásokat az Európai Unió következő költségvetési ciklusában - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Lázár János szerint Magyarország kész a bruttó nemzeti jövedelem 1,2 százalékára emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a következő hétéves költségvetési ciklusban.
"Egyértelmű, hogy többre van szükségünk az európai bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékánál, ha folytatni kívánjuk a közös intézkedéseket, és ezeket megfelelően akarjuk finanszírozni"
- mondta Juncker egy brüsszeli konferencián.

A rendezvény középpontjában a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetés áll. Hozzátette, az EU-nak és a tagországoknak "megoldást kell találniuk a több milliárd eurós lyuk betömésére", mivel a jövőben a jelenlegiek mellett új feladatokat is finanszírozni kell. 

Lázár János: Magyarország növeli a hozzájárulását

Magyarország kész a bruttó nemzeti jövedelem 1,2 százalékára emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a következő hétéves költségvetési ciklusban, mivel az Egyesült Királyság tervezett kilépésével és az új kihívásokkal több feladat jut kevesebb befizetőre - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Felszólalásában a tárcavezető mindenekelőtt rámutatott, hogy az EU-nak úgy kell megoldani az előtte álló súlyos kihívásokat, hogy közben távozik a közösség egyik legfontosabb országa, ehhez pedig a tagállami befizetések növelésére van szükség.
"Meggyőződésünk szerint kevesebb pénzből nem lehet több Európát létrehozni"
 - fogalmazott.

Lázár arról is beszélt, hogy "offenzív, bátor, kezdeményező" költségvetési javaslatot vár az Európai Bizottságtól a 2020 és 2027 közötti ciklusra, mert a mostani büdzsé "defenzív" volt, amely egy válságra reagált.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ