Cover
Gazdaság
Három százalékos küszöbérték alatt marad a hiány
2018-01-0821:14
banai péter benő, ngm, gazdaság, GDP, hiány
Az Európai Unió támogatási forrásainak megelőlegezése miatt nőtt a 2017-es hiányadat, ezt mintegy ezer milliárd forintot tesz ki - mondta Napi aktuális című műsorunkban az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő hozzátette: a teljes évi hiány így is bőven a három százalékos küszöbérték alatt marad. 
Az államtitkár szerint az Európai Uniós módszertan szerint a 2017-es hiány a GDP 2 százaléka körül alakulhatott, de egyelőre nem ismert a GDP teljes értéke, illetve a helyi önkormányzatok egyenlege sem. 

A központi költségvetés pénzforgalmi hiánya 1974 milliárd forint volt - ez magas, a GDP-arányában 5% feletti. Ez azért alakult ki, mert a kormányzat megelőlegezett Európai Uniós támogatásokat, amiket a Bizottság még nem utalt át. Ezeket az összegeket elszámolhatjuk bevételként az Uniós módszertan szerint, így az elemzők által várt 3 százalékos limitet Magyarország nem lépte át.
- mondta Banai Péter Benő az ECHO TV-ben.

2016-hoz képest a nőttek a kiadások az otthonteremtési támogatások, az életpálya-modellek és az állami beruházások területén is. "De a gazdaság teljesítményének köszönhetően az államháztartás helyzete stabil tudott maradni - tette hozzá az államtitkár.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ