Cover
Külföld
A vezető román kormánypárt szerint az autonómia elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya
2018-01-0819:28
román, autonómia, magyar, erdély
Közös állásfoglalást írt alá Kolozsváron az autonómia-elképzelések összehangolásáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, melyet elutasított a román jobbközépi ellenzék legerősebb pártjának számító Nemzeti Liberális Párt elnöke.
Az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó 1992-es kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója után szerették volna megerősíteni a magyar közösség autonómiaigényét. Az aláírás után Kelemen Hunor kijelentette: az Erdély és Románia egyesülését kinyilvánító 1918-as román gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma alkalom arra, hogy párbeszéd induljon a román társadalommal az erdélyi magyarság autonómiaigényéről.
"Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani - ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet"
 - írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban szerint a kezdeményezés gyakorlatba ültetése teljességgel esélytelen. A pártvezető – a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alaptörvényre utalva - emlékeztetett: bizonyos alkotmányos előírásokat nem is lehet módosítani. A helyi autonómia elvét tartalmazza ugyan az alkotmány, de azt nem lehet etnikai feltételekhez kötni, ami pedig a területi autonómiát illeti, Ludovic Orban szerint „ez a fogalom nem létezik a demokráciákban” majd hozzátette: Románia élen jár a kisebbségeknek nyújtott jogok terén, a „túlzás pedig nem tenne jót senkinek”.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ