Külföld
A szíriai hadsereg áttörte a felkelők állásait egy katonai bázisnál
2018-01-0808:24
A szíriai hadsereg áttörte a felkelők állásait egy katonai bázisnál, a főváros, Damaszkusz keleti külterületén - közölte vasárnap a helyi televízió és egy emigráns szervezet. 
A felkelők, többségében az Ahrar as-Sám csoport fegyveresei, a múlt vasárnap szereztek meg jelentősebb állásokat a kelet-gútai Harasztánál lévő bázison. 
    
A kormányhadsereg elitalakulata, az orosz légierő támogatásával, vasárnap este indított támadást a támaszpont körüli ostromgyűrű feltörésére, hogy kiszabadítsa az ott lévő mintegy 200 kormánykatonát. 
    
A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) beszámolója szerint a hadsereg egy ponton áttört a felkelők állásain. A bázis környékén és belterületén heves összecsapások vannak. A hadseregnek sikerült visszafoglalni a létesítmény épületeit. 
    
A helyi tévé közelben tartózkodó tudósítója szerint a hadsereg kiszélesíti az általa a felkelők gyűrűjén ütött rést, a bázisra vezető utat, majd fokozatosan felszabadítja a támaszponton túli területeket. A harcok feltehetően órákon belül véget érnek. 
    
A térségben készült felvételeken az volt látható, hogy sűrű füst gomolyog a hadsereg által ágyúzott épületekből. 
    
A kormányerők napok óta próbálták a lázadók kezén lévő Kelet-Gútában lévő egyetlen támaszpontjuk elleni ostromot megtörni. A Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által 2013 óta ostromlott Kelet-Gúta 400 ezer lakosa nagyon nehéz körülmények között él, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja őket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ