Cover
Belföld
Ceausescu sorsával fenyegetőzik Konrád György
2018-01-0621:20
A hivatalban lévő magyar miniszterelnök golyó általi megöléséről fantáziált a HVG-nek adott interjújában Konrád György. A Kossuth-díjas írót a Fidesz bocsánatkérésre szólította fel.

„Európa a nácizmussal és a kommunizmussal szemben naiv és felkészületlen volt, és az iszlamizmussal szemben is az” - fejtette ki több sajtóorgánumban, többek között az Élet és Irodalomban is 2016 tavaszán Konrád György. A Kossuth-díjas író 2015-ben a kerítésépítés kapcsán - a La Republica hasábjain - még meg is védte a magyar kormányfőt. A liberális író idén is megszólalt. Most viszont a HVG-ben megjelent interjúban azt üzente Orbán Viktornak: „ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova”. 
A történtek után egyik nagy tisztelője és barátja, az ugyancsak az SZDSZ kemény magjához tartozó Horn Gábor, védelmébe vette Konrádot. Az ECHO TV Híradójának kijelentette: Konrád György csak annyit mondott, hogy itt Közép-Kelet-Európában a diktátorok szokták csúnyán végezni és azt javasolja Orbánnak, hogy még mielőtt így végezné, azelőtt vonuljon vissza. 

A Konrád-interjút követően számos kommentelő trágár szavakkal illette a Kossuth-díjas írót és felszólították a közéletből való távozásra. 

Közben a PestiSrácok.hu arról számolt be, hogy Jakus Ibolya, a HVG felelős szerkesztője perrel fenyegette meg portált, amiért a hetilapjában megjelent Konrád-interjút szemléző cikk szerinte az elejétől a végéig hazugság. A Jobbik nem határolódott el Konrádtól, a párt szóvivője szerint Konrád írói munkásságának a része, amit mondott. Az MSZP-től senki sem nyilatkozott érdemben, a DK-s Gréczy Zsolt pedig szűkszavúan annyit mondott: Orbánt demokratikus választáson kell megbuktatni. A Fidesz szóvivője kétségbeejtőnek nevezte Konrád György nyilatkozatát. Puskás Imre szerint az írónak bocsánatot kell kérnie kijelentéséért. 

ECHO TV HÍRADÓ - PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ