Külföld
Pakisztán bekérette az amerikai nagykövetet
2018-01-0210:58
Iszlámábádban bekérették a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet Donald Trump amerikai elnök Pakisztánra vonatkozó, sértőnek tartott Twitter-üzenete miatt - közölte egy amerikai szóvivő kedden. 
Trump hétfői üzenetében megfenyegette az ázsiai országot, és azt írta: megvonhatja a segélyeket Pakisztántól, mert az iszlámábádi kormány nem elég elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. 
   
"Az Egyesült Államok botorul több mint 33 milliárd dolláros segélyt nyújtott Pakisztánnak az elmúlt 15 év folyamán, és ők cserébe csak hazudtak nekünk és rászedtek minket, gyengeelméjűnek nézve vezetőinket" - háborgott az amerikai elnök. "Segítség helyett menedéket nyújtanak azoknak a terroristáknak, akiket Afganisztánban üldözünk. Ennek most vége!" - tette hozzá. 
    
David Hale-t, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetét hétfő este hívatták be az iszlámábádi külügyminisztériumba. Többet erről sem a nagykövetség, sem a külügyi tárca nem közölt. 
    
Hurram Dasztgir-Han pakisztáni védelmi miniszter felháborodottan fogadta az amerikai vádakat. A tárcavezető leszögezte: Pakisztán segítségével sikerült megtizedelni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet, és ezért cserébe csak "szitokáradatot és gyanakvást" kapott az Egyesült Államoktól. 
    
Bár Iszlámábád a hidegháború óta Washington szövetségese, gyakran vádolják azzal, hogy menedéket nyújt terroristáknak. A Trump-kormányzat augusztusban a kongresszus előtt jelezte: nagyon komolyan fontolgatja, hogy egyáltalán nem folyósítja Pakisztánnak azt a 255 millió dolláros (65,8 milliárd forintos) segélyt, amelyet már egy ideje visszatart. 
  
Iszlámábád ezzel szemben azt bizonygatja, hogy a szélsőségesek összes bázisát felszámolta azóta, hogy 2014-ben hadműveletet indított az afgán határ mentén található törzsi területek megtisztításáért. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ