Cover
Külföld
Tucatnyi halottja van az iráni tüntetéseknek
2018-01-0110:30
Tizenkét ember vesztette életét az Iránban csütörtök óta végigsöprő tüntetéseken - jelentette be az iráni állami televízió részletek ismertetése nélkül.  Korábban egy helyi hírügynökség arról adott hírt, hogy a délnyugat-iráni Izéh városában vasárnap két embert agyonlőttek egy újabb tüntetésen, többen súlyosan megsebesültek. 
Az ILNA iráni hírügynökség hétfőn Hedajatolláh Hademi helyi képviselőt idézte, aki közölte: "nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. 

Az ügyben folyik a nyomozás" - mondta a képviselő.
    
"Az elmúlt éjszaka megmozdulásain sajnálatosan mintegy 10 ember vesztette életét számos városban" - közölte az iráni televízió, amely felvételeket mutatott be több mint 50 városban okozott károkról, de részleteket nem közölt a halálesetekről.
    
"Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők ellenállást tanúsítottak" - hangzott el a híradásban a helyszínek megnevezése nélkül. 
    
A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.
   
"A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban" - jelentette ki Róháni az állami televízióban sugárzott beszédében.
    
A 2009. évi zavargások óta legnagyobb tüntetések résztvevői - akiknek száma Irán-szerte múlt csütörtök óta több tízezerre rúg - eleinte a magas árak ellen tüntettek, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ