Cover
Életmód
Elszaporodtak a rókák Zuglóban
2018-01-0119:30
róka, zugló, Budapest
Egyre többen találkoznak a rókákkal a XIV. kerületben. Évek óta probléma az állat jelenléte a zuglói városrészben, de az elmúlt két évben rohamosan megszaporodtak. A legnagyobb probléma az, hogy több betegséget is terjesztenek, amik nemcsak a kutyákra, hanem akár az emberekre is veszélyesek lehetnek. Hogy milyen gyógyíthatatlan betegséget okoznak a rókák? - ennek járt utána a Tudakozó stábja.
Egyik ilyen veszély a rókaféreg, ami az állat bélsarával együtt kerül a környezetbe. Például az egyik kutyafuttatónál, ahová rengetegen viszik a kutyáikat, sok állat lett férges. Ilyenkor szerencsére lehet védekezni, ha rendszeresen féreg hajtjuk a kutyánkat - mondta el Fodor Kinga az Állatorvostudományi Egyetem docense. 

Akár ember is felveheti ezeket a petéket, viszont ilyenkor megreked ennek a parazitának a fejlődése és életfontosságú szervekben glaukómát okoz. Ezt azt jelenti, hogy májban, tüdőben vagy az agyban erősödik és 5-7 hét lappangási idő után okoz gondot. Ez gyógyíthatatlan, csak sebészi úton lehet eltávolítani.
Jelenleg nem tudni, hogyan fog megoldódni ez a helyzet. A Pest Megyei Kormányhivatal az ECHO TV megkeresésére azt a választ küldte, hogy nekik nincs semmilyen hatáskörük arra vonatkozóan, hogy tegyenek bármit az ügy érdekében.
Ha szeretnénk elkerülni a találkozás a rókákkal, akkor ne hagyjunk elől semmiféle élelmet, se emberit, se állatoknak szánt tápot. Szemetet szabadban hagyni sem szabad, mivel a maradékokból tudnak táplálkozni. A Tudakozó újévi adásában Schneider Kinga a Noé Állatotthon szóvivője beszélt arról is, hogy mire kell odafigyelni, ha a környezetünkben vadállatok élnek.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ