Belföld
Botrányokban gazdag volt a 2017-es esztendő
2018-01-0112:32
botrány, 2017, magyarország
Olaf-jelentés, Czeglédy-ügy, plakátmutyi - csak néhány azokból az ügyekből, amelyekre tavaly derült fény.
Február 3-án hozta nyilvánosságra az Olaf-jelentést a kormány. A dokumentum egyértelműen bizonyítja a baloldali kormányok és a 2010 előtti budapesti városvezetők felelősségét a 4-es metróberuházás korrupciós botrányában. A megkötött szerződések teljes összege 452 milliárd forint, ebből az OLAF szerint 272 milliárd forint lehet korrupcióval érintett, amit elcsaltak, vagy elloptak 166 milliárd forint. Az OLAF összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kér vissza. 
Magyarország 13 éves EU-s történetének legnagyobb korrupciós ügyét követték el a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok és a Demszky-féle városvezetés, illetve az általa megbízott állami és fővárosi cégek vezetői.
– mondta Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár 

Áprilisban a CEU ügyétől volt hangos a hazai közélet, miután Áder János aláírta a felsőoktatási törvényt, amely a Soros György által alapított CEU-ra nézve is ugyanolyan szabályokat ír elő, mint a többi külföldi intézménynek. Az államfő hivatala előtti tiltakozáson Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista festékesflakonnal dobta meg a Sándor-palotát, társaival csoportosan elkövetett garázdaság miatt álltak ezért bíróság elé. 

Júniusban egy újabb szocialista visszaélésre derült fény. Előzetes letartóztatásba helyezték Czeglédy Csabát, az MSZP önkormányzati képviselőjét, Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Botka László az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltjének ügyvédjét egy többmilliárdos adócsalással vádolt, mintegy ezernyi diákmunkást ki nem fizető bűnszervezet tagjaként. Czeglédy a gyanú szerint mintegy hárommilliárd forintos adócsalást követett el. Czeglédy mindvégig tagadta a vádakat. 

Sértegetésekből sem volt hiány 2017-ben. Vona Gábor, a Jobbik elnöke becsmérlően beszélt a nyugdíjasokról. Többek között azt írta: „szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. A hatalmas felháborodás ellenére a pártelnök a mai napig nem kért elnézést. 

Nem nekem kell bocsánatot kérnem a nyugdíjasoktól.
- reagált Vona Gábor.
Nem csak a nyugdíjasokat sértegette a Jobbik. A Mandiner hírportál jelentetett meg több olyan hangfelvételt, amelyeken a párt képviselői cigányokat és zsidókat gyaláztak. Egyiken Apáti István országgyűlési képviselő azt állította, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, Magyarország pedig az izraeliek szabad prédájává vált. Valamennyi jobbikos kijelentés következmények nélkül maradt.
Mint nemzeti radikális párt képviselője kötelességemnek érzem elmondani, hogy nyilván a zsidó gazdasági és politikai befolyás azért juthatott idáig, mert 20 éven keresztül - a Jobbikot leszámítva - , az összes politikai párt, meg az összes kormány ehhez asszisztált.
– mondta Apáti István, országgyűlési képviselő, Jobbik 

Az idei év a zaklatási botrányok éve is volt. Több híresség fedte fel, hogy szexuális zaklatás áldozata volt. Marton Lászlót hét nő vádolta meg, Havas Henriket pedig hárman. A baloldali újságíró ellen először Baukó Éva vallott. 
 

Na Éva ne kéresse magát, jöjjön üljön ide mellém, és akkor kitöltött egy pohár bort, elkezdtünk beszélgetni és elmondta, hogy mennyire jó lenne, ha mi szexuálisan is összetartozgatnánk, ha én a barátnője lennék, hogy mennyire szeretne engem análisan kielégíteni.
- mesélte Baukó Éva. 
Decemberben a Jobbik és Simicska Lajos közös plakátmutyijára derült fény. Az Állami Számvevőszék vizsgálatából kiderül: több száz millió forintos törvénytelen támogatáshoz jutott a Jobbik. Az ÁSZ december 6-án küldte el nekik jelentéstervezetét, közölve: a politikai hirdetések kihelyezéséről szóló szerződések alapján 331,6 millió forint nem pénzbeni, vagyoni hozzájárulást fogadtak el jogi személyektől, ez pedig tiltott, a párttörvény rendelkezéseibe ütközik. December 15-én baloldali pártok részvételével egy alig ezer fős tüntetést tartottak a Fidesz székházánál. 
Mindaz, ami most zajlik, az nem egy állami számvevőszéki vizsgálat, és nem egy hatósági büntetés, ez itt egy halálos ítélet, amelynek a papírjára a Jobbik van írva, de valójában ez a magyar demokrácia halálos ítélete.
- mondta Vona Gábor. 
Közben újabb mutyira derült fény: Simicska Lajos két cégén keresztül jócskán a piaci ár alatt játszott át plakáthelyeket a Jobbiknak. A milliárdos idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy előbb saját, majd nemzeti konzultációs plakáthelyre festette fel trágár mondatait.

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ