Cover
Belföld
Januárban eldőlhet a választás időpontja
2017-12-2907:36
Legkorábban január nyolcadikán jelölheti ki a 2018-as országgyűlési választások időpontját a köztársasági elnök – mondta el a Magyar Hírlapnak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.
Folyamatosan készül az NVI a jövő évi országgyűlési választásokra, az ősz folyamán került sor a megyei irodák vezetőinek felkészítésére, elkészültek a választási füzetek, a költségvetési rendelet és az egyéb szükséges jogszabályok tervezetei – mondta el Pálffy Ilona. Az NVI elnökének tájékoztatása szerint a választás lehetséges időpontjai: április 8., 15., 22., 29., valamint május 6., 13., és 27. Áder János köztársasági elnök 70-90 nappal a szavazás előtt tűzi ki az időpontot, vagyis legkorábban január nyolcadikán van erre lehetősége. 
 
Az elnök elmondta, hogy a választási eljárási szabályok nem változtak, ugyanakkor az Országgyűlés módosította kampányfinanszírozásra vonatkozó előírásokat, amelynek Pálffy Ilona szerint érdemi kihatása lesz a választáson induló pártok és jelöltek számára. 
 
Az EBESZ választási megfigyelőinek jelenlétéről közölte: a választások kitűzését követően dönt a kormány a meghívásukról, az NVI pedig azt javasolja és támogatja, hogy minél több megfigyelő érkezzen a voksolásra. Az NVI elnökének tájékoztatása szerint a választások költségvetése 8,1 milliárd forint, de Pálffy Ilona a korábbi voksolások tapasztalatai alapján most is azt várja, hogy ebből 1-1,5 milliárdot meg tudnak spórolni, és a következő országos szintű szavazásra fordítani. A költségeket ugyanakkor emelik a különböző, elsősorban informatikai jellegű biztonsági intézkedések, amelyek többek között a kibertámadások kivédését szolgálják. 
 
A külhoniak regisztrációjáról elmondta, hogy az elmúlt időszakban megugrott a regisztrálók száma, amely immár meghaladja a 314 ezret. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a jövő évi országgyűlési választásokra a választást megelőző tizenötödik napig regisztrálhatnak. 

Magyar Hírlap

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ