Cover
Belföld
Soros György milliókat költ a közvélemény manipulálására
2017-12-2810:13
soros györgy, Soros.terv, Halász János, fidesz, Magyar Idők
Minél több médiumnak kellene a külföldi tulajdonosoktól magyar vállalkozókhoz kerülnie – fejezte ki a kormány szándékával megegyező álláspontját a Fidesz. Halász János frakciószóvivő minderről szerdai sajtótájékoztatón beszélt. A Magyar Idők összeállításából kiderül, milyen eszközöket használ Soros György arra, hogy manipulálja a közvéleményt, lejárassa ellenfeleit, és hogy minderre mennyi pénzt költ a spekuláns. 
Minden iparágban, így a médiában is fontosnak tartják a magyar nemzeti tulajdon arányának emelkedését – mondta szerdai sajtótájékoztatón Halász János a Fidesz-frakció szóvivője. Megjegyezte, a „Soros-birodalom” dollármilliókat költ különböző médiumok, így például magyar szerkesztőségek befolyásolására, amelyek a migrációt pártoló cikkeket jelentetnek meg. A Fidesz-frakció egyetért a kormánnyal abban, hogy a külföldi tulajdonosoktól minél több médium magyar vállalkozókhoz kerüljön – mondta Halász János frakciószóvivő. 

A frakciószóvivő által említett médiamanipuláció évek óta működik világszerte – írja a Magyar Idők. Soros György médiaügynökségeket pénzel, természetesen a „független, szabad sajtó” megvalósítása érdekében, amit kissé egyedi módon értelmez az amerikai tőzsdespekuláns. A filantróp egyik kedvelt módszere, hogy az általa veszélyesnek tartott sajtóorgánumokat nemes egyszerűséggel hazugsággyárnak titulálja, miközben saját mainstream médiabirodalmát előszeretettel aposztrofálja hiteles hírforrásként. 

Első nagy port kavart akciójára 2010-ben derült fény, amikor a Fox Newst próbálta a Media Matters ügynökség segítségével lejáratni és hiteltelenné tenni, ehhez pedig egymillió dollárral járult hozzá. A Fox újságírói azonban lerántották a leplet a Soros által finanszírozott Media Mattersről, dacára az ellenük irányuló támadásoknak. A médiaügynökség természetesen sokáig tagadta a spekuláns általi finanszírozást, egészen addig, amíg Soros György egy hirtelen ötlettől vezérelve mégiscsak vállalta a jelentős pénzügyi tuningot. 

A Media Matters és Soros kapcsolata azóta is kiváló, ők dolgozták ki azt a 2017–2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiát is, amellyel terveik szerint megbuktatják Trumpot az online és a közösségi média segítségével. Tanulmányukból az is kiderül, hogy a lejáratáson, hamis hírek gyártásán kívül igen fontosak a YouTube-on rendszeresen közzétett videóüzenetek – írja a cikk szerzője, Jurák Kata. 

A mintegy 20 ezer órányi anyagban arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire kártékony a Trump-féle politika, és meg akarják győzni a közvéleményt arról, hogy a Soros által vizionált társadalom menti meg a világot a biztos pusztulástól. Ennek érdekében nem csupán a szokásos platformokon kommunikálnak, a CNN, a Washington Post, a Politico vagy éppen a New York Times mellett a Facebookon és a Google-on is „progresszív” hírözönnel árasztják el a világhálót. 
Természetesen nem feledkeznek el kiszűrni a hamis híreket, a németországi Facebook-felhasználók posztjait például már a Soros által pénzelt alkalmazottak monitorozzák és törlik le, ha azokat gyűlöletkeltőnek titulálják, de azt sem tolerálják túlságosan, ha valaki Angela Merkel kancellár politikája ellen emeli fel hangját. 

A bejelentések ellenőrzését egyébként nem is a Facebook végzi, hanem egy Soros György által támogatott szervezet, az International Fact-Checking Network (IFCN). A Media Matters tervei szerint a közeljövőben a Twitter-felhasználók befolyásolására is jobban koncentrálnak majd, és komoly pénzt fordítanak arra is, hogy meg tudják változtatni a Facebook algoritmusát. 

A cég szerint nem szabad elfeledkezni a „megfelelő” újságírók pénzügyi segítéséről sem, érvelésük szerint ugyanis ez volt az egyik leghatékonyabb módszer a közvélemény befolyásolására az elmúlt években. A tanulmányból kiderül az is, hogy a 2017 és 2020 közötti időszakban 65 millió felhasználó elérését célozzák meg, amire milliárdokat költenek Soros büdzséjéből – olvasható a Magyar Időkben. 

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ