Cover
Gazdaság
Idén megújultak a balatoni strandok és az eplényi sípályák is
2017-12-2821:02
balaton, eplény, turizmus
A 2017-es évben olyan fejlesztési lehetőségeket kapott a hazai turizmus, amire eddig nem volt példa. Idén összesen 21 milliárd forintot fordított a kormány a turisztikai ágazatra, jövőre pedig több mint a dupláját, 53 milliárd forintot. A Balatonnál már az idén elkezdődtek a szolgáltatásokat bővítő beruházások.
Alig néhány hete adták át ezt az egész évben nyitva tartó komplexumot Szigligeten. A korcsolyapálya, és a szaunák, amelyek után a Balaton vizében lehet megmerítkezni százakat vonzott a településre szezonon kívül is. Balassa Balázs polgármester, aki egyben a Balatoni Szövetség elnöke, azt mondja, a szezonalitás okozta nehézségeket csak kockázatvállalással és bátor, ehhez hasonló fejlesztésekkel lehet megoldani. A balatoni térség ráadásul olyan lehetőségek előtt áll, mint még soha. 

Balassa Balázs elnök, Balatoni Szövetség: 
A 2017-es év szempontjából rendkívül fontos, hogy turisztikai szempontból van gazdája a Balatonnak. Ugye a Nemzeti Turisztikai Ügynökség az amelyik a térség turisztikai szereplőivel, önkormányzataival közösen meghatározta azt a fejlesztési irányt, ami a Balaton szempontjából elengedhetetlen. Ehhez rendelkezésre áll egy olyan komoly forrás, ami még sose volt a Balatonnál. Ez a 365 milliárd forint úgy gondoljuk, hogy a térség minőségi fejlesztése szempontjából elengedhetetlen.
Az idei szezonra a strandok újulhattak meg a Balatonnál. A tó körül 48 önkormányzat kapott összesen 2 milliárd forintot, amiből a szolgáltatásokat bővítették: játszótereket, napellenzőket, árnyékolókat alakítottak ki. A kormányhatározatban biztosított 356 milliárd forintból olyan stratégia fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek vízminőség, biztonság és közlekedési infrastruktúra javítása szempontjából mérföldkőnek számítanak. 

A turizmus nemcsak nyáron, hanem az év többi részében is kiemelt ágazat lehet. Ezt szolgálják az aktív turizmust fellendítő beruházások. Hazánk legkorszerűbb sícentruma, az eplényi például több tízezer embert vonz egy-egy évben. A komplexumot 500 millió forintból bővítették. 

Ebele Bálint ügyvezető, Síaréna kft.:

Csináltunk egy teljesen új kezdőpályát. Ami Magyarország legnagyobb kezdőpályája. Erre építettünk egy kétüléses felvonót, illetve egy új oktatási centrumot is tervezünk létrehozni az előttünk álló két hétben ezen a területen.
Októberre elkészült Nemzeti Turisztikai Stratégia mely 2030-ig határozza meg a fejlesztési célokat, öt kiemelt turisztikai desztinációban, és három stratégiai területen, mint a sport, a kultúra és az egészségturizmus.

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ