Cover
Gazdaság
A magyar méz Kínát is meghódítja
2017-12-2712:13
magyar méz, kína, export, gdp növekedés
A két ország között létrejött kereskedelmi tárgyalásoknak köszönhetően hamarosan erre is lehetőség nyílik. A méztermeléssel foglalkozó cégek meglepődtek a hír hallatán, de alapvetően örülnek a lehetőségnek. Magyarország rendelkezik a legtöbb export engedéllyel Európában, így a méz mellett bort, tejtermékeket és húsokat is szállít az ázsiai országba. A Tudakozó vendége volt Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár.
Magyarország méztermelésben nagyhatalomnak számít, egész Európában második legnagyobb a mézsűrűség. A magyar méz az egyik legjobb minőség az egész világon. A kínai exportnak pedig az a pikantériája, hogy ott sokan hamisítják a mézet.
– mondta az államtitkár. 

Kínában több mint egymilliárd ember él, az ország egy bizonyos rétegének szokása, hogy európai termékeket vásárol. Ahogyan a lakosság úgy az életszínvonal is nő. Van egy olyan réteg, aki meg tudja és meg is akarja fizetni ezeket a minőségi termékeket, mint például a magyar méz. 

A méz mellett a magyar borok is keresettek, ez a másik legdinamikusabban fejlődő ágazat az export szempontjából az ázsiai ország irányába. Sertés-, kacsa-, liba-, nyúl-, marhahús, tej és tejtermékek, búza, kukorica, méz, amiket már szállít Magyarország és jelenleg tárgyalás alatt van a cseresznye exportja. 
Egy exporthoz szükséges engedély megszerzése körülbelül egy évbe kerül. Azonban Közép-Kelet-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb ilyen típusú engedéllyel. A legnagyobb nehézség, hogy folyamatosan kell szállítani és hatalmas mennyiséget, Sanghajban többen laknak, mint egész Magyarországon. Tehát van egy réteg, amit meg kell célozni. 

A magyar agrárexport nagyon jelentős, a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának 30 százalékát adja, ami a GDP növekedésében rendkívül nagy szerepet játszik. Évek óta több mint 8 milliárd euró felett van a magyar agrárexport.
– tette hozzá Czerván György.

Ahány tartomány, annyi ízvílág és ízlés, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a fogyasztókra.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ