Cover
Belföld
Közlekedés az ünnepek alatt
2017-12-2406:42
Idén is érdemes előre tájékozódni a menetrendekről az utazóknak. Karácsonykor és év végén az utazási igényekhez igazodva változik a vonatok közlekedési rendje. A menetjegyekről is érdemes időben, akár több nappal korábban gondoskodni. A fővárosban december 24-én 16 óra után éjszakai járatokat indít a közlekedési társaság. 


Karácsonykor három napon változik a menetrend: december 24-én és 25 én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok.

Az ünnepek alatt mindig megnövekszik az utasforgalom, éppen ezért a MÁV-Start igyekszik ezekhez az igényekhez igazodni úgyhogy a helyfoglalások figyelme bevételével és a lehetőségeihez mérten az intercity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság. A megnövekedő utasforgalom miatt érdemes ilyenkor korábban megváltani a jegyeket, ezt kedvezményekkel is támogatja a MÁV. Az online vásárolt, automatából kinyomtatott jegynél 5, e-vonatjegy esetén 10, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatra szóló e-vonatjegynél már 20 százalékos kedvezményt nyújtanak a jegy árából. 

A fővároson belül is érdemes tájékozódni. Az autóval közlekedőknek jó hír, hogy december 22-én 20 órától január 2-án reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. 

Azonban vannak kivételek, ezek pedig Várban lévő és a Citadella alatti, a III. kerület, Flórián üzletközpont melletti, a XIII. kerület, Margitsziget északi részén található parkoló, a VIII. kerület, Rákóczi tér alatti mélygarázsban, valamint az őrzött, fizetős P+R parkolók és garázsok.

Ezeken a helyeken az ünnepi időszakban is a szokásos rend szerint kell fizetni. 

A tömegközlekedési eszközöknél is lesz változás a menetrendben, december 24-én a szokásos módon 15-16 óra után az éjszakai járatokkal lehet utazni a fővárosban, a repülőteret kiszolgáló 100E és 200E autóbusz közlekedik majd karácsonykor is. Az ünnepnapokon a közösségi közlekedési járatok munkaszüneti, illetve ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint közlekednek.

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ