Cover
Életmód
Cseh László: Éreztem, hogy a foci nem az én közegem
2017-12-2119:57
gyermeksport, élsport, egészség, túlsúly, Cseh László
Cseh László Világ- és Európa-bajnok úszó szerint fontos, hogy a gyerekek minél több sportágat kipróbáljanak azért, hogy megtalálják azt, amiben igazán jók. Szintén nagyon fontos, hogy nem szabad kiemelkedő teljesítményt várni már gyerekkorban, a lényeg a sportolás szeretetén van.
Cseh László, világ- és Európa-bajnok úszó szerint az úszás egy olyan alapsport, amit mindenkinek meg kell tanulnia. Minél korábban megtörténik ez egy gyereknél, annál könnyebben tud innen elrugaszkodni más sportágakhoz is akár. Cseh László is egyetért abban, hogy a gyereknek és nem a szülőnek kell sportot választania. Saját szívéből és lelkesedésből csinálja. A világbajnokot mindig is érdekelte az úszás, de természetesen kipróbált mást is, méghozzá a labdarúgást, ahol azonban érezte, ez nem az ő közege. Általános iskolában kipróbálta a kosárlabdázást is, de mindig érezte, hogy az úszás az, ami igazán közel áll hozzá. Nagyon fontos, hogy nem tízévesen kell a csúcsteljesítményt várni, hanem ezek az eredmények jöhetnek felnőttkorban, hiszen idáig el is kell jutni - tette hozzá az úszó.

Minden életkornak megvan a maga sajátossága, így az is meghatározott mikor, milyen mozgásforma ajánlott a gyermeknek. A szülőknek is fontos szerepe van ebben, hiszen ők tudják megteremteni a gyermekeik számára a fejlődés lehetőségét. Azonban minden esetben a gyermeknek kell kiválasztania milyen sportot szeretne űzni. Pálos Attila a Vitakid sportegyesület vezetője szerint óvodás korban a mozgásfejlesztő tornák fontosak, míg kisiskolás korban megkezdődhetnek az általános állóképességet javító sportok. Ezek például a labdajátékok, úszás, futás, atlétika. A tizenkét éven felüliek már végezhetek erőnléti gyakorlatokat vagy elkezdhetik a küzdősportokat is. 

Magyarország lakosságának 77%-a nem sportol rendszeresen, tíz gyermekből pedig négy túlsúlyos. Az egészségtelen gyerekekből pedig az esetek nagy részében egészségtelen felnőtt válik. 

Pignitzky Dorka, a Magyar Diáksport Szövetség senior szakértője szerint Magyarország versenysport centrikus. Maga az utánpótlás-nevelés egy hosszú folyamat, ezért nem szabad sürgetni az eredményeket. Fontos, hogy a gyerekek több mozgásformát is kipróbálhassanak és azt válasszák végül, amiben a legtöbb élményt szerzik. 



A teljes beszélgetés a Tudakozó adásában nézhető vissza.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ