Cover
Belföld
Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tiszán
2017-12-2116:11
árvíz, védelem, készültség, kelet-magyarország, folyó, tisza
Közel 600 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség elrendelve a kelet-magyarországi folyókon. Ebből több mint a felén első fokú a készültség, 230 kilométeren pedig másodfokú. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza mellett a Szamos, a Túr és a Kraszna is áradt.
A Tisza kedden hajnalban tetőzött Vásárosnaménynál, kevéssel a másodfokú készültségi szint alatt, a felette lévő szakaszokon lassú apadás várható. A mellékfolyók többsége is tetőzött már, de a szakemberek szerint itt is lassan fog csökkenni a vízszint. Nem segíti az apadást a Bodrogon érkező árhullám sem, ott elnyúló áradásra készülnek és valószínűleg a harmadfokú készültséget is elrendelik. Tokajnál csütörtökön várható a tetőzés, a Tiszalök alatti szakaszokon pedig a karácsonyi ünnepek alatt fog emelkedni a vízszint. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője szerint a lakosság nincs veszélyben. Elmondása szerint az árhullám egy üres mederbe érkezett. Kevés volt a víz a mellékfolyókon, a Bodrogon és a Tiszában is.

A szokatlan decemberi árhullám a folyók vízgyűjtő területén esett nagy mennyiségű csapadék miatt alakult ki. Kárpátalján volt olyan rész, ahol két nap alatt több mint 100 milliméter eső hullott le. A magasabb területeken pedig a hó is elkezdett olvadni. Közben a belvízzel is küzdenek a szakemberek, a megyében két szakaszon első, további kettőn pedig másodfokú a készültség.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ