Cover
Életmód
A kisállat nem mindig jó meglepetés karácsonyra
2017-12-2113:00
Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője a Tudakozó vendégeként elmondta milyen szempontokat kell figyelembe venni a házi kedvencek örökbefogadásakor, megvásárlásakor. Az állatokról nem csak egy ünnep időtartama alatt, hanem éveken keresztül gondoskodni kell. 
Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője szerint akkor vegyünk kisállatot ha ez egy egységes családi döntés, nem pedig a gyerekek akarata. Az állatot a felnőttek fogadják örökbe vagy vásárolják meg. Ezt a felelősséget nem lehet a gyerekekre hárítani. Karácsony után egy többszörösen kritikus időszak következik, hiszen jön a szilveszter, amely amúgy is nagyon sok állatnak a bajba kerülését okozza a tűzijátékoknak és petárdáknak köszönhetően. A téli szünet elteltével jönnek a szürke hétköznapok az iskolában és a munkahelyen egyaránt, viszont a kis kedvencekről ilyenkor is szükséges gondoskodni. Etetni, itatni, sétáltatni esetleg állatorvoshoz kell őket vinni.
A menhelyeken az amúgy is szigorú örökbefogadás feltételei a karácsonyi időszakban még inkább szigorodnak. Többször meg kell ismerkedni a kiválasztott állattal és csak az fogadhatja örökbe, akinél életvitelszerűen élni fog. Sokan azt gondolják, hogy jó gondolat egy egyedülálló embernek háziállatot venni azért, hogy ne legyen magányos és legyen kivel foglalkoznia. Ez azonban a jó szándék ellenére az esetek többségében nem jó ötlet. A legfontosabb, ha szeretnénk háziállatot, akkor felelősségteljes döntés alapján tegyük.

A Tudakozó adása IDE KATTINTVA elérhető.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ