Cover
Belföld
Orbán Viktor: A magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne jövője az országnak
2017-12-2011:08
orbán viktor, agrárkamara, nak
Magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne saját jövője Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén.
A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaságnak három kincse van: a magyar emberek, a föld és a víz. Ezek védelme és gazdagítása a mindenkori kormány elsőrendű kötelessége - hangsúlyozta. A termőföld magyar kézben tartásával kapcsolatban nyomatékosította: Magyarország egyetlen más nemzetnek sem lesz az "előkertje". "A mi nemzeti egyszeregyünk úgy hangzik: ez a mi földünk, a mi munkánk, minket illet, és nekünk is kell, hogy hasznot hajtson" - mondta Orbán Viktor. Van olyan ország - folytatta -, ahol óvatos becslések szerint a termőföldek egyharmada-fele külföldiek kezében van.

Áll a bennszülött földműves, legyint, majd szomorúan elmegy Spanyolországba vendégmunkásként epret szedni. Ez az, ami Magyarországon, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, nem fordulhat elő" - fejtette ki. A miniszterelnök a magyar jövő egyik oszlopának nevezte az agrárgazdasági kamarát, amellyel - mondta - "vállvetve küzdöttünk, hogy a földet magyar tulajdonban tartsuk". Beszédében felidézte azt is: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a polgári erők már húsz évvel ezelőtt összefogtak, hogy megakadályozzák - egy népszavazási kezdeményezéssel - az akkori kormány külföldieknek való földértékesítési terveit. "Régi, kipróbált szövetség tehát ez" - fogalmazott, kijelentve: a kisgazda politikai hagyományt a mindenkori kormánynak - legalábbis ha nemzetinek tekinti magát - folytatnia kell az elkövetkező évtizedekben. 

Orbán Viktor ígéretesnek látja a magyar agrárium jövőjét, amelyre azonban szavai szerint veszélyek is leselkednek, mivel Brüsszelben "a fényes tekintetű bürokraták" az uniós költségvetésből egyre nagyobb összegeket akarnak más célokra fordítani, például az illegális bevándorlás okozta problémák eseti megoldására. A brüsszeli felvetés szerint a pénzeket a hagyományos fejlesztési alapokból, így a közös agrárpolitika alapjaiból akarták elvenni - jegyezte meg.

Orbán Viktor beszéde végén közölte: a kabinet 9 milliárd forint támogatást ad a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának szakmai tájékoztatási programra és az országos jégkárvédelmi rendszerre. "Ha 2018 áprilisában ismét felhatalmazást kapunk a magyaroktól az ország kormányzására, akkor önök számíthatnak ránk, és az önök szakmai programját közösen hajthatjuk végre" - mondta a küldötteknek. Magyarország alapjaiban mezőgazdasági ország, ezért az agráriumnak húzóágazatnak kell maradnia.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ