Cover
Külföld
Az ENSZ felszólítaná Trumpot, hogy vonja vissza Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését
2017-12-2011:15
trump, ensz, USA, jeruzsálem, főváros, iszlám, állam
Rendkívüli ülésen szavaz az ENSZ Közgyűlése arról a tervezetről, amely felszólítaná az amerikai elnököt Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására. Hétfőn az Egyesült Államok már egyszer megvétózta a tervet.
Kedden is folytatódtak az összecsapások a Jeruzsálem státusza miatt tiltakozó palesztinok és az izraeli erők között Ciszjordániában és a Gázai-övezetben. A tüntetők kövekkel dobálták az izraeli katonákat, akik könnygázgránátokkal igyekeztek távol tartani a kerítéstől az embereket. A tüntetések december hetedike óta tartanak az arab és a muzulmán világban. A palesztinok pedig világszerte utcára vonultak Donald Trump bejelentése ellen tiltakozva, amelyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának és közölte, hogy az USA nagykövetségét is átköltöztetik. 

A nemzetközi politika elit példátlan egységet mutat a kérdésben. Ritkaságszámba menő rendkívüli ülést tart az ENSZ közgyűlése ma, hogy szavazzon egy török határozattervezetről, amely döntésének visszavonására szólítaná fel az amerikai elnököt. Az Egyesült Államok hétfőn egyedüli országként megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ugyanerről szóló egyiptomi javaslatot. Politikai elemzők úgy látják, az Egyesült Államok és Izrael teljesen elszigetelődik.

Nem csak az Egyesült Államok ellenfelei, de még szövetségesei is arra figyelmeztetik Trumpot, hogy a döntés visszalépés. Theresa May brit miniszterelnök megerősítette, hogy ellenzi a lépést. Ferenc Pápa és a jordán király pedig vatikáni találkozójukon egyetértettek abban, hogy a bejelentés veszélyes a közel-keleti békefolyamatokra nézve.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ