Cover
Külföld
Heti terror – jött, radikalizálódott és robbantott
2017-12-1906:05
A december 11-i manhattani robbantásos támadás bangladesi származású elkövetője évekkel ezelőtt nem gyilkolási szándékkal érkezett az Egyesült Államok területére – hangzott el Heti terror című műsorunk legutóbbi adásában. Nógrádi György biztonságpolitikai szekértő párhuzamot vonva az Európába történő bevándorlási hullámmal úgy vélte, nyilvánvaló, hogy az integráció hiánya vezetett a radikalizálódáshoz, a műsor másik vendége Földi László pedig arról beszélt, hogy a merénylőt nem tartja terroristának, ugyanis szerinte vagy elmebetegről, vagy egy fanatikus gyilkosról van szó. 

A múlt héten több ember megsebesült Manhattanben, amikor egy buszpályaudvaron felrobbant egy csőbomba. A New York-i rendőrség őrizetbe vette a merénylőt. A robbanás a nagy forgalmú Port Authority buszpályaudvaron történt, mintegy kétszáz méterre a Times Square-től. A vádlott a bangladesi származású Akayed Ullah saját készítésű, kezdetleges csőbombát erősített magára, a robbanószerkezet az elsődleges feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe.
 
Nógrádi György kiemelte, hogy a bangladesi származású New York-i támadó hat éve él az Egyesült Államokban, vagyis nem tudott integrálódni, ugyanúgy nem, ahogy a bevándorlók zöme, s ez a radikalizálódáshoz vezetett.
 
A biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy az USA-ban az újszülött gyermekek között napjainkban már fehér kisebbség van, vagyis egy generáció múlva az Egyesült Államokban színes bőrű felnőtt többség lesz. Úgy fogalmazott: erre a világ és az USA sincs felkészülve.
 
Nógrádi a manhattani merénylet kapcsán párhuzamot vont a jelenlegi európai helyzettel, mert meglátása szerint Európában a következő hetek és hónapok egyik kulcskérdése lesz, hogy mit lehet kezdeni a visszatérő terroristákkal. Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint semmi oka nincs annak, hogy a korábban Iszlám Állam soraiban harcoló európaiakat vissza kellene engedni a kontinensre, ők ugyanis egytől-egyig gyilkosok, hiszen első próbafeladataik közé tartozott az emberölés, vagyis azonnal kompromittálták őket a legdurvább formában. Földi László szerint ugyanakkor úgy véli, hogy az ISIS szétverésével sokan fognak Európába érkezni.
 
Heti terror című műsorunk legutóbbi adása IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ