Cover
Gazdaság
Varga Mihály: a kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában
2017-12-1814:48
Varga Mihály, kkv, vállalat
A kormány a mintagyárak projekttel segíti a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat abban, hogy valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a programot indító sajtótájékoztatón, Budapesten, a Continental Automotive Hungary Kft. telephelyén.
Hangsúlyozta: nyílt közbeszerzésen választották ki az öt mintagyárat - a Festo AM Kft.-t, a Roto Elzett Certa Kft.-t, az Eltec Holding Kft.-t, a Continental Automotive Hungary Kft.-t, a Macher Zrt.-t -, és azt várják tőlük, hogy két év alatt a programban 4000-5000 kkv-t fogadjanak. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban lévő 2,3 milliárd forint keretű kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége részvételével létrejött konzorcium valósítja meg. 

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy az Irinyi Tervhez illeszkedő program célja a szemléletformálás, a demonstráció, a fejlesztés és a minősítés. Kifejtette: a programban részt vevő kkv-k egyebek közt térítésmentesen szerezhetnek ipar 4.0 minősítést, kaphatnak vállalatra szabott fejlesztési tervet, ismerkedhetnek meg a mintaalkalmazásokkal. A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy számos, a világ élvonalához tartozó magyar és külföldi vállalat működik Magyarországon, amelyek folyamatosan bővítik termelésüket, kutatás-fejlesztési tevékenységüket, és ezzel pozitív hatást gyakorolnak a magyar gazdaságra. Fontosnak nevezte, hogy minél több magyar kkv megfeleljen a nagyvállalatok által képviselt fejlett technológiai, minőségi és teljesítményi követelménynek. 

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja a kkv-k növekedési esélyeit egyebek közt a külső finanszírozási forráshoz jutás könnyítésével, a vállalati környezet fejlesztésével, adócsökkentésekkel, az uniós források gazdaságfejlesztést szolgáló felhasználásával, a beszállítói integrátori programmal, a szakképzés fejlesztésével és a tavaly novemberben kötött bérmegállapodással. Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt segíti az ipari paradigmaváltást, a hagyományos technológia lecserélését, és a mintagyárakban látható lesz a fejlett technológia alkalmazásának pozitív hozadéka.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ