Cover
Külföld
Palesztin tüntetők az amerikai alelnök képmásait égették
2017-12-1806:40
Palesztin tüntetők Mike Pence amerikai alelnöknek és Jason Greenblattnak, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának transzparensekre nyomtatott képmásait égették el vasárnap Betlehemben, a politikusok jövő hétre tervezett közel-keleti körútja miatt.
"Betlehem üdvözli a béke hírvivőit, nem pedig a háború hírnökeit" - volt olvasható egyes plakátokon, mielőtt azok a lángok martalékaivá lettek volna. 

Az amerikai alelnök kedden indul Egyiptomot, Izraelt és Németországot felölelő körútjára. Ugyanakkor a palesztin vezetés már előre jelezte, nem látják szívesen Pence-t, s Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sem kíván vele találkozni. 

Abbász egyik tanácsadója a Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozva elmondta, Donald Trump amerikai elnök döntését követően, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, a palesztinok nem hajlandóak egyeztetni az izraeli-palesztin konfliktusban közvetíteni próbáló amerikai tisztségviselőkkel. Hozzátette: az időben nem korlátozott bojkott, kiterjed Jason Greenblattra illetve Trump vejére és tanácsadójára, Jared Kushnerre is. Az amerikai elnök december 6-i bejelentése nyomán ismét elmélyült a palesztinok és Izrael közötti konfliktus. A Pence-t közel-keleti körútján elkísérő Greenblatt az utóbbi hónapokban több alkalommal is tárgyalt palesztin tisztségviselőkkel a 2014 óta megfeneklett békefolyamat újraindításáról. 

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti. Ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok pedig jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ