Cover
Gazdaság
Októberben 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom
2017-12-1810:34
kiskereskedelem, ksh, rekord
Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - erősítette meg hétfőn a december 5-én kiadott előzetes adatokat második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.
Októberben is a nem élelmiszer jellegű termékeket árusító iparcikküzletek forgalma nőtt a legnagyobb, 9,7 százalékos ütemben, az élelmiszerek eladása 3,1 százalékkal, az üzemanyagoké 7,1 százalékkal nőtt a naptárhatással korrigálva. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 15 százalékkal, a könyv, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben 13 százalékkal, a bútor, műszakicikk-üzletekben 10 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben pedig 8,8 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. A forgalom volumene ugyanakkor 0,3 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben, és 4,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,2 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,8 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,2 százalékkal bővültek. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést - közölte a KSH. Októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt. A forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Rekordforgalmat bonyolíthat le a kiskereskedelem


Impozáns mértékűnek tartja az októberi 6,3 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára. Pomázi Gyula erről az M1-en beszélt, kommentálva a kiskereskedelmi forgalom októberi növekedését. Elmondta: 52 hónapja emelkedik folyamatosan a kiskereskedelmi forgalom az országban, és októberben elérte a 925 milliárd forintot. A helyettes államtitkár az év utolsó két hónapját tekintve további kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számít az ünnepek miatt. 

Hozzátette: az előrejelzések egyértelműen emelkedést mutatnak az év további részében is. Ebben jelentős része van a digitális kereskedelemnek, az internetes vásárlásnak, októberben itt 27 százalékos volt az emelkedés - mondta. A folyamatos kiskereskedelmi bővülést Pomázi Gyula azzal magyarázta, hogy a kormányzati intézkedések, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése jelentősen segítették ezt a folyamatot. A növekvő bérek pedig a vásárlásokat is ösztönzik, a takarékoskodás és a beruházások mellett. A helyettes államtitkár nem zárta ki, hogy az év végén a kiskereskedelem rekordforgalmat bonyolíthat le.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ