Cover
Külföld
Letette az esküt az új osztrák kormány
2017-12-1814:30
ausztria, koalíció, sebastian kurz
Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, Európa és feltehetőleg az egész világ legfiatalabb kormányfőjével.
A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt, és ezt élőben közvetítette a közszolgálati tévé. Néhány kormánytag az eskü szövegéhez a végén hozzátette: "Isten engem úgy segéljen!". Az államfő - aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt - azt mondta: tudatában van annak, hogy sokan "szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia." Az elnök arra kérte a kormányt, hogy "tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is. A kormánynak - a kancellárral együtt - 14 minisztere és két, tárcával rendelkező államtitkára van. 

A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától mintegy 6000 ember tüntetett. A tüntetőket jelentős létszámú rendőralakulat vette körül, és a rendőrök a tömeget a Heldenplatzra terelték. A Heldenplatz az osztrák történelem fontos jelképe, itt jelentette be Hitler 1938-ban Ausztria Németországhoz csatolását. A demonstráció jórészt békés volt, egy kis csoport tagjai petárdát, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé. A tüntetők tábláin olyan jelmondatok is voltak, hogy: "Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!". "Nem akarunk náci disznókat!", "Halál a fasizmusra!". A tüntetést több szélsőbaloldali, antifasiszta és diákcsoport szervezte meg.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ