Cover
Külföld
Létrejött a koalíciós megállapodás Ausztriában
2017-12-1709:16
sebastian kurz, ausztria, koalíció
Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt vezetője zárt ajtók mögött tájékoztatta a szövetségi elnököt a koalíciós megállapodásról és a miniszterek tervezett névsoráról. A leendő kancellár számos fontos európai kérdésben egyetért a magyar állásponttal.
A néppárti Sebastian Kurz és a Szabadságpártot képviselő Heinz-Christian Strache arról tájékoztatták a szövetségi elnököt, hogy megállapodtak a koalíció részleteiről, a leendő miniszterek személyéről és készen áll a kormányprogram is. Van der Bellen elmondta, hogy felveszi a kapcsolatot a jelöltekkel, ezek után nem lesz akadálya, hogy a kormány esküt tegyen a jövő hét elején. Az előző kormányból csak Sebastian Kurz lesz tagja az új kabinetnek. Az Osztrák Néppárt 7, a Szabadságpárt pedig 6 miniszteri tisztséget szerzett.
Nagyszerű, erős csapatom van. Ami a néppártot illeti, miniszterjelöltjeim fele nő, a csapat kétharmada rutinos politikus és szakember.
- mondta a kancellárjelölt.

Az Osztrák Néppárt elsősorban a bevándorláspolitika szigorításának ígéretével nyerte meg az október 15-i választást. A migránsválság kezelésében számos átfedést mutat a nyíltan muzulmán-, és bevándorlásellenes Szabadságpárttal. Sebastian Kurz, leendő kancellár számos fontos európai kérdésben egyetért a magyar állásponttal. Legutóbb például az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszerről mondta, hogy hatástalan és megosztja a tagállamokat. A kormányprogramban Kurz olcsóbb államot ígér, amely nem az embereken spórol. Úgy véli, hogy sokat kell még dolgozni a biztonságért és küzdeni kell az illegális bevándorlás ellen.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ