Cover
Belföld
Simicska cégei több száz millió forintot engedtek el a Jobbiknak
2017-12-1608:55
simicska, jobbik, fidelitas
A Jobbiknak 27,5 millió forintot kell fizetnie a választásokig több mint ezer plakáthely tulajdonjogáért Simicska Lajos üzletember cégeinek - írta a PestiSrácok a birtokába került szerződésekre hivatkozva pénteken.
A lap szerint ez egyfajta "trükkös csalás", mivel a szerződésben rögzítették: amennyiben a vevő nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, a reklámfelületek visszakerülnek Simicska Lajos cégeihez.  Ez esetben a Jobbik 27,5 millió forintért több mint fél éven keresztül hirdethet több mint ezer plakáthelyen. Ez éves bérleti díjként is csekély összeg lenne, nemhogy vételárként - írták. A Jobbik "nyolc hónapig hirdethet több mint ezer plakáthelyen. Vagyis plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet erre az időszakra, ami egy hónapra vetítve a nevetségesnél is nevetségesebb, mintegy 3300 forintos bérleti díjat jelent" - áll a Pesti Srácok cikkében. Emlékeztetnek: az óriásplakáthelyek havi listaára a Publimontnál 114 ezer és 317 ezer forint között mozog, és ezért az összegért nem megvenni, csupán bérelni lehet a azokat egy hónapra. "Valójában itt bújtatott pártfinanszírozásról van szó, amelyet egy adásvételi szerződésnek álcázott, mélyen áron aluli bérleti szerződés formájában ütöttek nyélbe" - fogalmaznak.

A szerződések fényében világosan látszik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében - jegyezte meg az internetes újság.
Fidelitas: a Jobbiknak Simicska székházánál kellene tüntetnie
A Jobbiknak nem a Lendvay utcában, a Fidesz központja előtt, hanem a Radóc utcában, "gazdájuk", Simicska Lajos székházánál kellene tüntetnie - mondta a Fidelitas országos alelnöke pénteken Budapesten. Falusi Vajk a Radóc utcában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján világossá vált, hogy Simicska Lajos üzletember és Vona Gábor, a Jobbik elnöke "kéz a kézben" járnak ebben az ügyben. Böröcz László, a Fidelitas elnöke ehhez hozzátette: együtt "bénázták el ezt a sztorit", ezért, ha Simicska Lajos pártként rángatja a Jobbikot, akkor együtt kellene vállalniuk a felelősséget is. Törvénytelenséget egyikük sem követhet el - hangsúlyozta. Hozzátette: Simicska Lajos a gazdája a Jobbiknak, együtt követték el a törvénytelenségeket, ezért ildomos lenne, ha ő fizetné ki a bírságot, amelyet az ÁSZ kiszabott.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ