Cover
Sport
További két másodpercet gyorsulhatnak az F1-es autók
2017-12-1515:15
Alig néhány hete ért véget a 2017-es Formula-1-es világbajnokság, de a jövő évi előkészületek már javában zajlanak. Például a következő szezonban újabb keverékkel bővül a hivatalos gumiszállító, a Pirelli kínálata. Az új abronccsal további gyorsulás várható.
Az idei évben bevezetett új technikai szabályok jelentősen megváltoztatták az autók viselkedését. Nagyobb lett a leszorítóerő valamint a kanyarsebesség, rövidült a féktáv, összességében nagyobb kihívás lett a vezetés, pláne, hogy elég sokat gyorsultak az autók. A versenyzők a 2015-ös mért körökhöz képest nagyjából öt másodperccel bizonyultak gyorsabbnak idén. Ez a fejlődés minden pályán megmutatkozott, sőt 
 
Annak ellenére, hogy a Forma-1-es aero szabályai lehetővé tették az előrelépést, a csapatok számára még mindig fejtörést okoz a leghatékonyabb kidolgozás. Ebből következik, hogy továbbra is van tér a javításra.
 
A Pirelli szerint további növekedés várható a tempóban. Mario Isola elmondta: 
A jövő év elején egy körön egy másodperccel lesznek gyorsabbak az autók. Egy év alatt pedig 1 - 1,5 másodperces fejlődés várható, így a jövő év végéig két szekundumos előrelépés lehetséges.
Hozzátette:
Ha lágyabb keverékeket gyártunk, akkor az autók egyre gyorsabbak lehetnek, de ne feledjük, hogy a Halo felszerelésével további súlyt kapnak. Ez körülbelül három tizedet jelent, és légáramlati szempontból sem túl optimális.
A Halo érkezése kapcsán az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) hat kilogrammal növelte az autók minimumsúlyát. A csapatok számításai alapján az elvégzendő tesztek alkalmával akár 14 kilogramm plusz súly is keletkezhet.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ