Cover
Gazdaság
Teljesen megújul a Velencei-tó
2017-12-1415:07
velencei-tó, turizmus, fejér megye, magyarország
Elkezdődik a Velencei-tó partfalának komplex felújítása: a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természetközeli állapotának biztosítása, illetve a környezettudatosság rehabilitációja. A tervet európai uniós támogatásból, nettó 14 milliárd forintból valósítják meg.
A gárdonyi projektnyitó rendezvényen Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztos Fejér megye legnagyobb beruházásának nevezte a projektet, hiszen a megye Top-forrásai 36 milliárd forintot tesznek ki, ez a beruházás pedig önmagában 14 milliárdos. 
A munkálatok tervezett befejezése 2021 augusztus. 
Hozzátette:
Ha egy másik kormánydöntéssel kiemelt turisztikai területté válhat a tókörnyék, akkor újabb fejlesztési lehetőségek nyílhatnak meg. A folyamat a végső szakaszába lépett, mert a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség előterjesztését első olvasatban támogatta, s a budapesti agglomeráció részeként, Etyek és térségével és a főváros keleti agglomerációjával együtt kiemelt turisztikai területté teheti.
 L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő elmondta, miért tartja szükségesnek ezt a projektet: 
Jelenleg a partszakaszok retró hangulatot árasztanak, a strandok és kikötők pedig katasztrofális állapotban vannak.
Láng István az az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a beruházás végeredményeként a tó a távoli jövőben is fenntartható és üzemeltethető lesz, nem úgy, mint az elmúlt 50 évben, amikor folyamatosan romlott a vízminőség, illetve kezelhetetlen területek, nádasok alakultak ki sok helyen. 

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója hozzátette, hogy a mai partfal az 1970-es években alakult ki, azóta jóformán semmilyen változtatás nem történt a tavon. 

Forrás: MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ