Cover
Tudomány
Öt év alatt megvalósulhat az évenkénti 100 szívátültetés
2017-12-1410:45
Nem elképzelhetetlen, hogy Magyarország a világ élvonalába kerüljön az évente elvégzett szívátültetések tekintetében - erről beszélt Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, akit az 500. hazai szívátültetésről kérdeztünk annak apropóján, hogy elvégezték az 500. hazai szívátültetést.

Jelenleg mintegy 50 beteg van rajta a transzplantációs éles listán. Merkely Béla ismertetése szerint az egyik legfőbb ok, hogy nem tudnak több szívátültetést végezni, mert nagyon kevés a donor, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában is. 
Magyarországon körülbelül hat/egymillió lakosra a szívátültetések száma
– közölte, ugyanakkor hozzátette: az 50-es szám a Városmajori Klinikán az európai ranglistán a második helyezést éri. 

Optimális az évenkénti 100 szívtranszplantáció lenne. Ezzel kapcsolatban a klinikai rektorhelyettes a betegkiválasztás sokkal szélesebb körben történő kiválasztását emelte ki, ezen felül arról is beszélt, hogy emelkednie kellene a donorok számának is, amiben segítséget adhat az úgynevezett donor menedzsment. 
"Megpróbálunk olyan szíveket is hasznosítani, amelyek első körben úgy tűnnek, hogy talán nem alkalmasak, de kivonul egy kis csapat, aki tud ultrahangot végezni, van köztük aneszteziológus és egy agyhalott betegnél megpróbáljuk a szívet rendbe tenni, hogy átültethető állapotba kerüljön – emelte ki Merkely Béla, aki szerint, ha sikerülne az évenkénti 100 szívtranszplantáció, azzal Magyarország a világ legnagyobb centruma lehetne.

Kérdésre válaszolva kiemelte: öt év alatt sikerült az évenkénti 12 átültetést emelni 50-re, s újabb öt év alatt összejöhet az évi 100 is.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ