Cover
Belföld
Vona nyílt levélben támadta Orbán Viktort
2017-12-1321:28
jobbik, momentum mozgalom, LMP, orbán viktor, vona gábor, demeter márta, tüntetés, állami számvevőszék, Simicska Lajos
Vona Gábor nyílt levélben ment neki a miniszterelnöknek. A Jobbik elnöke az Állami Számvevőszék vizsgálata miatt fakadt ki közösségi oldalán, azt követeli Orbán Viktortól, hogy állítsa le az ÁSZ vizsgálatot. A Miniszterelnöki Sajtóiroda válaszában azt írta a Jobbik elnökének, a kormány azt javasolja, hogy pártja tisztázza zavaros pénzügyeit és tartsa be a törvényeket. A Jobbik ehelyett demonstrációt szervez péntek délutánra.
Állítsa le a Számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!
– ezt üzente Facebook oldalán Orbán Viktornak Vona Gábor. A Jobbik elnöke ugyanis azt állítja, a miniszterelnök tehet arról, hogy pártját megbírságolta az Állami Számvevőszék. A Miniszterelnöki Sajtóiroda az Országos Sajtószolgálaton keresztül úgy reagált: 
A kormány azt javasolja, hogy a Jobbik tisztázza zavaros pénzügyeit és tartsa be a törvényeket.
Az identitásválsággal küzdő párt azonban ehelyett inkább az utcára vonul pénteken. A Fidesz Lendvay utcai székházához várnak minden a demokráciát féltő és a szabadságát szerető magyar állampolgárt – mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint a 17 órakor kezdődő eseményen nem csak a Jobbik szimpatizánsai vesznek majd részt. 
A demonstráció célja, hogy megmutassa az orbáni diktatúrának, hogy minket nem lehet megfélemlíteni.
- jelentette ki a Jobbik alelnöke.

Nem csak Vona Gábor pártja aggódik a magyar demokrácia miatt, két kispárt is részt vesz a Jobbik tüntetésén. A párt mellett kiálló Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Cseh Katalin úgy fogalmazott, bár számos témában vannak ellentétek a két párt között, fontos számukra a jogállam melletti kiállás és az egyenlő feltétélek biztosítása mindenkinek, ezért lesznek ott a Jobbik pénteki tüntetésén. Rajtuk kívül az LMP is beállt a Jobbik mögé. 
Demeter Márta a párt országgyűlési képviselője felháborítónak tartja az Állami Számvevőszék vizsgálatát, mert szerinte első körben a Fideszt kellett volna megbüntetnie. 
Bebizonyosodott, hogy a Fidesz egyértelműen kampánycélokra és pártpolitikai célokra is felhasználja az Állami Számvevőszéket, amelynek független intézménynek kellene lennie, úgyhogy természetesen kiállunk a Jobbik mellett.
- közölte az LMP-s politikus. 

Az Állami Számvevőszék közleményben reagált a szervezetet ért vádakra. Azt írták, az ÁSZ a hatályos törvények előírásai szerint végzi a munkáját, és ellenőrzései során törekszik a törvénytelenségek felszámolására, a korrupció megakadályozására és a következményekkel járó ellenőrzések jogszerű alkalmazására. A Jobbik ellenőrzése során az ÁSZ törvénysértést tárt fel, a párt tiltott támogatást fogadott el, a piaci ár alatt bérelte a plakáthelyeket Simicska Lajos plakátcégeitől, ezért több mint 660 milliós büntetést szabtak ki a Jobbikra. A párt végül úgy döntött, az emberektől kér pénzt. Öt nap alatt 27 és fél millió forintot kaptak, azt azonban nem tudni, hogy pontosan kik a támogatók. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ