Cover
Külföld
Egyre súlyosabb a német belpolitikai válság
2017-12-1315:05
németország, angela merkel, belpolitikai válság, CDU, CSU, SPD, martin schulz
Szeptember vége óta képtelenek megállapodni a kormánykoalícióról a pártok Németországban. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) hónapok óta nem talál politikai szövetségesre testvérpártjával, a Bajor Keresztényszociális Unióval (CSU). 
Hosszas egyeztetéseken és számos vitán vagyunk túl. A fennálló problémákat meg kell oldani. További tárgyalásokat folytatunk, és azt tartjuk szem előtt, mi a legjobb az országnak.
- hangsúlyozta a kancellár. 

Miközben a CDU és a CSU egy helyben toporog, addig a szociáldemokraták egyre inkább úgy érzik, hogy nyeregben vannak. 

A Martin Schulz nevével fémjelzett tömörülés új koalíciós formát mérlegel. A baloldali Szociáldemokrata Párt (SPD) csak a legfontosabb kérdésekben kész együttműködni a kereszténydemokratákkal és a keresztényszocialistákkal. 

A frakció olyan formáció felállását sürgeti, amelyben kizárólag a legégetőbb ügyekről tárgyalnának kabineti szinten. Minden más kérdést a parlamenti viták révén kellene eldönteni a szociáldemokraták szerint. 

Kiszivárogtatott információk szerint Martin Schulzék a Bundestagban változó összetételű alkalmi testületek révén határoznának egyes kérdésekben. 
Ez azt jelenti, hogy az eddigi nagykoalíció helyett úgynevezett együttműködési koalíció formájában dolgoznának együtt a pártok. Elemzők szerint a politikai tömörülések mindössze 5-10 kiemelt ügyet tárgyalnának kormányzati szinten. 

A nagy pártok vezetői a nap folyamán kezdenek újabb egyeztetéseket egy leendő kabinetről, amely vélhetően csak a jövő év elején állhat fel. Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer, a Bajor Keresztényszociális Unió elnöke már azt sem zárja ki, hogy kisebbségi kormány alakuljon Berlinben. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ