Cover
Külföld
Tovább folytatódnak az Izrael- és Amerika ellenes tüntetések a muszlim világban
2017-12-1020:18
izrael, jeruzsálem, tüntetés, Emmanuel Macron
Könnygázzal oszlatták a tömeget Bejrútban az amerikai nagykövetségnél. Több tüntető megpróbált behatolni a szigorúan védett épületegyüttesbe. 
Az üzenjük az amerikai követségnek, hogy Jeruzsálem arab, arab volt és arab is marad.
- mondta egy tüntető. 

Libanonban több százezer palesztin menekült él. Az évtizedek óta rendre komoly válságokat átélő, Izraellel szomszédos országban újabb bizonytalan helyzetet alakíthat ki, ha folytatódnak a tüntetések. 

Nincs ez másként a palesztinok által irányított Gázai övezetben és Ciszjordániában. Betlehemben a követ dobáló tüntetők ma is szembe kerültek az izraeli erőkkel, akik könnygázt vetettek be. Az izraeli biztonsági erők a Gázai övezetnél pedig egy alagutat számoltak fel, amely a palesztin területről Izraelbe vezetett. 

Büszkén tudom mondani a helybelieknek és mindenkinek, hogy a hadsereg most egy új technológiával talált egy alagutat. Minden hasonló lépéssel nagyobb biztonságban érezzük magunkat.
- mondta az izraeli Eskol regionális tanácsának vezetője. 

Jeruzsálemben hiába ügyelnek nagyon a biztonságra, az egyik bevásárlóközpont detektoros kapujánál késes támadás történt. Egy palesztin súlyosan megsebesített egy biztonsági őrt. 

Eközben Párizsban, Emmanuel Macron államfővel kezdett tárgyalásokat az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu előzőleg közleményben bírálta Európát amiért elítélte Donald Trump amerikai elnököt, mert elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de nem hallatta a hangját, amikor Izraelt rakétatákkal lőtték a Gázai övezetből. 

Az izraeli kormányfő ezt bizonyára Brüsszelben is elmondja majd, ahol hétfőn Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyal a közel-keleti helyzetről. 

ECHO TV

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ