Cover
Külföld
Erdogan: Izrael „terrorállam” lett
2017-12-1016:02
Törökország, izrael, terror
„Terrorállamnak" minősítette Izraelt Recep Tayyip Erdogan török államfő az Igazság és Fejlődés Pártja helyi rendezvényén.
Erdogan felszólalásában leszögezte, Törökország nem bízza Jeruzsálemet egy "gyerekgyilkos ország kegyelmére". Ankara továbbra is az "elnyomottak oldalán áll" a "megszálló" Izraellel szemben - tette hozzá a palesztinokra utalva. A török vezetésből heves, elítélő reakciót váltott ki, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi amerikai nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte. A bejelentés miatt sok ezer palesztin tüntetett Jeruzsálemben és a térség más városaiban is. 
A török államfő szerint az amerikai döntés felháborodást vált ki az egész muzulmán világban és "lángba borítja" a térséget, hozzátette, országa jogi keretek között folytatja a küzdelmet Donald Trump lépése ellen. 

Emlékeztetett, az Iszlám Állam Együttműködés Szervezete szerdán Isztambulban rendkívüli ülést tart. 
Trump döntését egyáltalán nem lesz olyan könnyű megvalósítani.
- hívta fel a figyelmet Erdogan. 

Törökország és Izrael többéves szünet után, 2016 júniusától kezdődően állította helyre diplomáciai kapcsolatait. Mindkét ország ismét nagyköveteket jelölt ki, Izrael pedig részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját, így Ankara humanitárius segélyt küldhet a térségbe – számolt be a helyzetről az MTI. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ