Cover
Gazdaság
Davis: Csökkent a Brexit kockázata
2017-12-1019:29
brexit, David Davis, eu
„Drámaian csökkent annak a kockázata, hogy Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.” Így fogalmazott a Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről született előzetes megállapodás után. David Davis megerősítette: a brit kormány célja a vámmentes szabadkereskedelmi megállapodás elérése.
 A WTO-szabályozás alapján vám-, illetve nem vámjellegű akadályok emelkednének az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti, évente csaknem 640 milliárd euró értékű kereskedelmi forgalom elé. 

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból a szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodás nélkül származhatnának a szolgáltatási, mindenekelőtt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorra vonatkozóan. Egyes elemzőházak szerint a megállapodás nélkül záruló Brexit-folyamat azzal fenyegetne, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben. 

A Brexit-ügyi miniszter szerint a pénteki előzetes egyezménynek "nincs jogi kötelező ereje", és ha a kilépési tárgyalások végén nem születik átfogó megállapodás, akkor Nagy-Britannia nem fizetné ki a brit uniós tagság idején az Európai Unióval szemben keletkezett és ezután keletkező pénzügyi kötelezettségeit – írja az MTI. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ