Cover
Egészség
Közösségbe visszaágyazás a pszichiátriai betegséggel élők számára
2017-12-0916:31
szilvásvárad, czibere károly
A fogyatékossággal és a pszichiátriai betegséggel élők számára építenek uniós támogatásból lakáshatású lakóházakat Szilvásváradon, az önállóbb életkörülmények megteremtéséért. A kormány célja az, hogy visszavezessék a fogyatékos embereket a társadalomba.
Méltó lakhatási körülményeket kell biztosítani a fogyatékossággal és a pszichiátriai betegséggel élőknek - mondta Czibere Károly Szilvásváradon. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint: meg kell szüntetni a zsúfolt, személytelen és rugalmatlan nagy intézményeket, és az ott élőknek, esélyt kell adni a teljes életre.
Tudják, hogy milyen körülmények közé kerülnek és nincs olyan ellátott, aki nem szeretne egy személyre szabottabb, élhetőbb körülmények közé kerülni és ezt próbáljuk a támogatott lakhatással megoldani.
A 77 milliárd forint Európai Uniós támogatásból megvalósult szociális intézmény férőhely-kiváltás lehetővé teszi, hogy azok a fogyatékkal élők, akik most 50 férőhelyesnél nagyobb létszámú szociális intézményben élnek, olyan 12 személyes lakóházakba költözhessenek, ahol önállóbban élhetnek. Az intézményből már 150 fogyatékos ember költözött ki a környéken kialakított 6-12 férőhelyes házakba.
A kis lakóotthon családiassága az itt élőket emberi kapcsolataikban is segít. A családi házban sokkal nyitottabb az ember, akkor boldogabb megtalálja az életnek az értelmét, mert itt olyan lehetőség van az ember számára, ami teljesen magas szintre viszi az embert.
A sikeres beköltöztetéseken felbuzdulva jelentősen bővíteni szeretnék a programot. A tervek szerint 2018 végére további 2500 ember fog kiköltözni megközelítőleg 22 milliárd forintos programnak köszönhetően. Előkészületi fázisban van a harmadik ütem is, ahol további 7500 ember fog kiköltözni 2023 végéig további 55 milliárdos keretösszegű támogatással. Jelenleg még mintegy 20 ezer ember él speciális nagy intézményekben. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ