Cover
Belföld
Válságstáb a Jobbikban a plakátügy miatt
2017-12-0807:00
jobbik, számvevőszék, plakátügy, simicska
Vádaskodik a Jobbik miután az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozást állapított meg Vona Gáboréknál. A számvevőszéki vizsgálata kimutatta: a Jobbik megszegte a párttörvényt, mivel a piaci árnál jóval alacsonyabb áron bérelhettek plakáthelyeket Simicska Lajos cégeitől.
"Fideszes szavazóknak nem hiszem, hogy ez most nagyon befogadható lesz, tehát elnézést kérek tőlük, de jelentős részüknél én azt látom, hogy le van húzva a redőny"
- így becsmérelte a fideszes szavazókat Vona Gábor annak apropóján, hogy bemutatták azt a kötetet, amelyet a zaklatási botrányba keveredett Havas Henrik írt. 

A Jobbik politikusainak körében mostanában nagy a feszültség, ugyanis az Állami Számvevőszék 331 millió forint tiltott pártfinanszírozást állapított meg a pártnál, miután a piaci árnál jóval kevesebbért jutottak plakáthelyekhez az őket támogató Simicska Lajos cégeinél. A Jobbiknak a párttörvény megszegése miatt 660 millió forint bírságot kell fizetnie. A párt alelnöke Fideszt okolja a történtek miatt.  

Vona Gábor szerint kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavasszal tartandó parlamenti választásokon.
"Az összes erőforrásunkat a Fidesz által irányított pártállami Állami Számvevőszék elvette tőlünk, nem tudjuk miből finanszírozni sem a politikai tevékenységünket, sem pedig a kampánytevékenységünket a jövő tavaszi parlamenti választásokon."
Visszautasítja a számvevőszék vádjait a Jobbik

A számvevőszék visszautasítja a Jobbik azon vádjait, hogy a Fidesz megrendelésére tárták volna fel a visszásságokat. Az ÁSZ hangsúlyozza: a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak. Egyetlen párt sem kerülhet előnybe egy másikkal szemben csak azért mert Simicska személyében van egy gazdag mecénása.

Az Állami Számvevőszék egy független ellenőrző hivatal nem politikai szervezet, ezért ily módon nem kommentálja politikai vitában és a politikai küzdelemben résztvevő szervezeteknek a nyilatkozatait, álláspontját, az ÁSZ minden ellenőrzött szervezetre vonatkozóan és pártra vonatkozóan egységes szempontok, egységes szabályok, egységes törvényi előírások és módszertanok alapján értékeli a pártoknak a gazdálkodását, mindenkire ugyanolyan szabályok vonatkoznak ilyen szempontból nincs kivétel.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ